Waarde Bitcoin kan volgens bank verviervoudigen

Dit jaar al stijging van prijs bitcoin tot 50.000 dollar voorzien.

Standard Chartered verwacht dat de prijs van de bitcoin eind volgend jaar zal zijn gestegen tot 120.000 dollar.

In april voorspelden de kenners van de Britse bank al dat de digitale munt tegen het einde van 2024 een waarde van 100.000 dollar zou kunnen bereiken. De grootste cyptomunt ter wereld wordt momenteel verhandeld voor ruim 30.500 dollar.

De verdere verhoging van de prijsprognose is het gevolg van de onderschatting van de impact die de hogere winstgevendheid van de zogeheten miners zal hebben op het verminderen van het aanbod van bitcoins op de markt. Miners zijn bedrijven die met supercomputers de bitcointransacties controleren en het netwerk draaiende houden. In ruil daarvoor kunnen ze nieuwe bitcoins ontvangen.

De miners verdienen uiteindelijk hun geld door de toegekende bitcoins op de markt te verkopen. Wanneer de prijs van de bitcoin hoog is kunnen deze bedrijven makkelijker hun kosten dekken en hoeven ze minder bitcoins op de markt te verkopen. Door de cryptomunt vast te houden neemt het aanbod op de markt echter af en dat drijft de prijs verder omhoog, zo denkt Standard Chartered.

Tegen het einde van dit jaar zal de bitcoin volgens de Britse bank daardoor stijgen tot 50.000 dollar en vervolgens de opmars verder voortzetten tot 120.000 dollar eind 2024. “Tegen de recente prijzen hebben de miners 100 procent van hun nieuwe bitcoins verkocht. Bij een prijs van 50.000 dollar denken we dat ze nog maar 20 tot 30 procent van hun nieuwe munten zullen verkopen”, schreef de bank in een rapport.

Het aanbod van nieuwe bitcoins wordt volgens de Britse bank in 2024 verder gedrukt doordat de beloning die de miners ontvangen voor hun werk wordt gehalveerd. Die halvering vindt elke vier jaar plaats en gaat net zo lang door totdat de beloning uiteindelijk op nul uitkomt. Op dat moment is namelijk het maximale aanbod van 21 miljoen bitcoins bereikt en komen er geen nieuwe bitcoins meer bij.

Er worden wel vaker forse prijsvoorspellingen gedaan voor de bitcoin. Een van de meest optimistische is die van Cathie Wood. De oprichter en baas van investeringsbedrijf Ark Invest verwacht dat de cryptomunt in 2030 een waarde van 1 miljoen dollar zal bereiken. Ook zijn er genoeg tegenstanders, onder wie superbelegger Warren Buffett, die verwachten dat het hele cryptoverhaal geen gelukkig einde zal kennen. De cryptomarkt wordt ook geregeld opgeschrikt door fraude, diefstal en schandalen zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX vorig jaar.

Gerelateerde artikelen