VS last pauze in voor renteverhogingen

Onrust in de banksector heeft al geleid tot monetaire verkrapping.

De Amerikaanse Federal Reserve zal waarschijnlijk de rente niet verder verhogen in de strijd tegen de inflatie. De centrale bank lijkt daarmee een pauze te houden na tien renteverhogingen op rij. De grote vraag is echter hoe lang de pauze zal duren.

Een ruime meerderheid van de economen verwacht dat de Fed de rente ongewijzigd zal laten. Bij het vorige rentebesluit in mei ging het Amerikaanse rentetarief nog met een kwart procentpunt omhoog tot een bandbreedte van 5,00 tot 5,25 procent. Dat is het hoogste niveau in zestien jaar.

Door lenen duurder te maken, remt de Fed de vraag in de economie af en dat zou ervoor moeten zorgen dat de prijzen niet meer zo hard stijgen. Het gevaar is wel dat de economie van de Verenigde Staten door de afnemende vraag in een recessie kan belanden.

Fed-voorzitter Jerome Powell wees er tijdens een toespraak in mei nog op dat krachtig ingrijpen door de centrale bank minder hard nodig is. Dat komt doordat er in de Amerikaanse financiële sector al sprake is van een zogeheten monetaire verkrapping als gevolg van de recente onrust in de bankensector. Banken zijn daardoor al voorzichtiger geworden met het verstrekken van nieuwe leningen, waardoor de leenkosten minder sterk hoeven te worden verhoogd om de vraag af te remmen.

Alle aandacht gaat echter uit naar wat Powell zal gaan zeggen over het toekomstige rentebeleid. Dinsdag werd namelijk bekend dat de inflatie in de grootste economie ter wereld in mei is afgekoeld tot vier procent. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende energie- en voedselprijzen niet worden meegenomen, blijft echter hardnekkig hoog en kwam uit op 5,3 procent. De kans is dan ook groot dat de Fed zelfs bij een rentepauze zal hinten op een mogelijke verdere verhoging in juli.

(ANP)

Gerelateerde artikelen