Vrouwelijke CFO’s nemen minder (fiscale) risico’s

Bedrijven met vrouwelijke CFO's gebruiken aanzienlijk minder gewaagde fiscale constructies dan bedrijven met een mannelijke CFO. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport dat verscheen in de meest recente editie van The Journal of the American Taxation Association, een uitgave van de American Accounting Association.

Uit het onderzoek blijkt dat de waarschijnlijkheid dat ondernemingen gebruik maken van een tax shelter 17,4% lager is wanneer er een vrouwelijke financiële directeur de scepter voert dan wanneer er een mannelijke CFO is. Verder doorrekenend concluderen de onderzoekers dat het belastingvoordeel, gerealiseerd via ‘gewaagde constructies’ (hier gedefinieerd als ‘een instrument dat nutteloos wordt nadat het door de belastingautoriteiten als zodanig is ontdekt’) uiteindelijk vaak negatief uitwerkt voor de aandeelhouders.
Het verschil qua fiscale aggressiviteit of assertiviteit blijkt overigens minder gebaseerd op mannelijke overmoed of onbesuisdheid – eerder op de vrouwelijke voorzichtigheid en risicomijdend gedrag dat ‘de oorzaak kan zijn dat de onderneming bepaalde winstkansen laat lopen’. Wel vinden de onderzoekers steun voor de hypothese dat naarmate er sprake is van degelijker corporate governance, het vrouwelijke fiscale conservatisme minder invloed krijgt – blijkbaar tempert de Board en de overige bewoners van de C-suite excessieve voorzichtigheid.  
Dat soort voorzichtigheid heeft ook weinig te maken met ethiek, des te meer met de vrees de baan kwijt te raken, volgens de onderzoekers – het verschil in fiscale assertiviteit sp[eelt vooral in bedrijven met een hoog verloop in het management. 
Van de S&P 500 heeft inmiddels 11% een vrouwelijke CFO. Daar staat tegenover dat van de auditors en accountants liefst meer dan 60% vrouw is. De aversie van vrouwelijke CFO’s om riskant te sjoemelen met de belasting is uiteindelijk goed voor de zaak, gegeven het reputatierisico en de hoge kosten van eventuele boetes, aldus Qiang Wu (Rensselaer Polytechnic Institute), de leider van het onderzoek – ondanks de huidige grote populariteit van fiscale trucs bij het bedrijfsleven.  Dit onderzoek ondersteunt nog eens de bevindingen van eerdere research, die aantoonde dat vrouwelijke leiders minder waardevernietigende acquisities plegen, minder schulden opbouwen en betere financiële rapportages opstellen dan hun mannelijke collega’s.
Bron: The Journal of the American Taxation Association
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen