Vrijstelling belasting en sociale premies bij bijbaan

Bedrijven kunnen straks eenvoudiger een bijbaan geven aan studenten en scholieren. Ondernemers hoeven vanaf 2011 geen belasting en sociale premies meer in te houden voor personeel dat weinig werkt. Dit heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) aangekondigd.

De nieuwe regeling moet bedrijven onnodige papieren rompslomp uit handen nemen. Nu moeten ze voor werknemers die slechts een kleine baan hebben, nog de loonbelasting en sociale premies inhouden. Werknemers met een bijbaantje kunnen de ingehouden belasting nu terugvragen bij de fiscus.

Van de premies voor sociale verzekeringen hebben ze in praktijk weinig profijt. Mensen met een bijbaantje doen bijna geen beroep op die verzekeringen, mede omdat ze er beperkt aanspraak op kunnen maken.

Werkgevers hoeven straks minder kosten te maken. De Jager stelt dat de regeling mogelijk zal gelden voor honderdduizenden bijbaantjes en waarschijnlijk voor scholieren en studenten tot 23 jaar, die maximaal 30 procent van het minimumloon verdienen. Ook wordt gedacht aan seizoensarbeiders die maximaal zes à acht weken achtereen werken. Voor hen zou dan geen leeftijdsgrens gelden.

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Legal Update ism BANNING Advocaten

Gerelateerde artikelen