Vrees voor een recessie in 2023 neemt af

Recessiegevaar nog niet geweken.

Het vertrouwen onder financiële professionals in de economie steeg in het eerste kwartaal van 2023 in West-Europa voor het derde opeenvolgende kwartaal sterk. Aan deze ontwikkeling is te zien dat zij minder bezorgd zijn over de vooruitzichten van een recessie in 2023. Dat blijkt uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA en ACCA onder meer dan 800 accountants en andere financiële professionals.

Maar het gevaar is nog niet geweken: centrale banken voeren nog steeds een streng monetair beleid, wat een verlaat negatief effect kan hebben op de groei van de economie in de tweede helft van 2023.

Opvallend is dat het vertrouwen in West-Europa van alle regio’s dit kwartaal opnieuw het hoogst is gestegen. Dit is twee keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde. De economie vindt manieren om met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne om te gaan, zoals veranderingen in de manier van leven. Daarnaast zorgt een milde winter dat de Europese energieprijzen konden dalen naar het niveau voor de oorlog in Oekraïne. Ook consumenten zijn veerkrachtiger dan verwacht (ondanks een verlaging van het reële inkomen), dankzij een sterke arbeidsmarkt die ervoor zorgde dat spaargeld, naast de overheidssteun, de grootste klap kon opvangen.

De Global Economic Conditions Survey (GECS) is de grootse terugkerende economische enquête onder accountants ter wereld. Deze wordt al meer dan tien jaar uitgevoerd door de wereldwijde branchevereniging van controllers en managementaccountants IMA (Institute of Management Accountants) en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). De belangrijkste indices zijn een goede weergave van economische activiteit en bieden een waardevol inzicht in de opvattingen van financiële professionals over belangrijke variabelen, zoals investeringen, werkgelegenheid en kosten. Het veldwerk voor de enquête over het eerste kwartaal van 2023 vond plaats tussen 21 februari en 7 maart 2023 en leverde 802 reacties op van ACCA- en IMA-leden.

Download hier het rapport.
 

Gerelateerde artikelen