Vraag naar financieel specialisten bereikt hoogste punt sinds 5 jaar

de Nationale Business Controller Test
In het vierde kwartaal van 2014 is de vraag naar financieel specialisten gegroeid met 26,3% ten opzichte van het vierde kwartaal in 2013. Dit is het hoogste groeicijfer sinds het uitbreken van de crisis.

Over heel 2014 bedroeg de groei 16,9%. De eindsprint in het laatste kwartaal 2014 werd vooral veroorzaakt door de sterke groei in de vraag naar business analisten, business controllers en financieel directeuren. De financieel administratieve functies groeiden nauwelijks of lieten zelfs een krimp zien, zoals de vraag naar financial controllers. 
 
“De totale groei naar financieel specialisten overtrof onze verwachtingen. Waar we begin dit jaar nog uitgingen van een groei van rond de 10% is de totale groei maar liefst 16,9%. Het vierde kwartaal liet een sterke versnelling zien. Enerzijds is dit te verklaren door een toegenomen vraag, anderzijds was er sprake van een inhaaleffect uit een zwakker derde kwartaal. Het stijgende aantal vacatures zit duidelijk in bepaalde functiecategorieën. Deze eenzijdige groei zal de komende tijd continueren door toenemende behoefte aan financieel specialisten met businesskennis en steeds verdergaande specialisatie”, zegt Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht. 
Grillig groeipatroon 
De eerste twee kwartalen van 2014 bedroeg de groei in het aantal vacatures ruim 9.200 per kwartaal. In het derde kwartaal liep dit aantal terug naar 8.300 om daarna te pieken naar 10.300 in het laatste kwartaal. De vraag naar accountancy medewerkers lag het gehele jaar op een zeer hoog niveau. De vraag naar uitvoerende financieel specialisten zoals administrateurs en financial controllers was structureel laag. 
___________________________________________________________________________________________________
De opleiding Certified Business Controller leidt finance professionals op in 20 dagen, verspreid over 6 maanden, tot succesvolle business controllers volgens de methodiek van Action Learning. Hoe staat het met uw vakkennis? Bent u er klaar voor om door te groeien naar Certified Business Controller? Doe de test: 10 vragen. Direct meer informatie over de opleiding? Ga nu naar certified-business-controller.nl
___________________________________________________________________________________________________
De grootste fluctuatie in de vraag zien we terug bij business analisten, business controllers, financieel directeuren en nichespecialisten zoals auditors en treasurers. Na een moeizaam derde kwartaal groeide de vraag naar deze functionarissen in het vierde kwartaal 2014 met percentages die uiteenlopen van 30% tot wel 60%.
 
Inhaalslag en toenemende vraag naar financieel specialisten met businesskennis 
De eindejaarsrally werd enerzijds veroorzaakt door een inhaalslag ten opzichte van het derde kwartaal waar de groei – zonder accountancy medewerkers meegerekend – niet hoger uitkwam dan 2,3%. 
Daarnaast is reeds geruime tijd de tendens gaande naar meer vraag naar specialisten met een gedegen bedrijfseconomische kennis gecombineerd met ruime werk- en branche ervaring. De huidige tijd waar veranderingen, zoals big data en snel wijzigende businessmodellen, eerder regel dan uitzondering zijn vraagt om ervaren financieel specialisten die kennis combineren met uitstekende persoonlijke vaardigheden. 
Vaardigheden als business impact en het kunnen verbinden van mensen en de business vanuit een financieel perspectief, bieden de grootste zekerheid voor een goede financiële sturing en beheersing van continu veranderende organisaties. 
 
 
___________________________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________
 
Gerelateerde artikelen