Volle vaart vooruit

Het nieuwe jaar is net begonnen, dus de allerbeste wensen. En volle vaart vooruit. Inderdaad, vooruit! Ook als accountant.

Het nieuwe jaar is net begonnen, dus de allerbeste wensen. En volle vaart vooruit. Inderdaad, vooruit! Ook als accountant.
Mij werd vroeger, in mijn rol als bankier, nog al eens verweten dat ik achterstevoren op mijn paard zat. Ik keek nadrukkelijk naar het afgelegde pad en had geen idee waar het paard heen ging.
Ruim 75% van de vragen gingen over de verschillen tussen de eerder afgegeven prognose en de gerealiseerde cijfers. 15% over de huidige situatie en nog eens 5% over de mogelijke kostenbesparingen. Een goed cijferaar weet nu dat er dan nog 5% rest voor de blik naar voren.
Mijn huidige ervaring is dat nog steeds veel bankiers, maar zeker ook accountants, verschrikkelijk veel zadelpijn zullen ervaren, omdat ze de knop van de lasso in de rug voelen en de pasvorm is toch écht gemaakt om met de neus naar voren te zitten.
Veel discussies over tegenvallende jaaromzetten bij accountants, dalende tarieven en een dalend aantal uren ten spijt…. de werkwijze van menig accountant is nog als in de twintigste eeuw. Administratie bijwerken, toepassen van regels en het jaar 2014 presenteren aan de klant in maart 2015.
De ondernemer is dan al lang weer bezig met de voorbereiding van de zomerbeurzen, de nieuwbouw van zijn derde filiaal of het opzetten van de crowdfunding om dit allemaal te bekostigen. 2014 kan ‘m dan meestal al gestolen worden. Daar ga je met je noeste arbeid. Waardering minimaal.
Wat dan wél?
Als accountant en vertrouwenspersoon weet je best veel van de klant. De vraag is nu…. Wat doe je met al die informatie? Durf je zaken aan te kaarten waar je zelf niet het fijne van weet? Durf je andere experts in te schakelen als je de benodigde kennis niet zélf in huis hebt? Wat speelt er in de markt? In welke levensfase zit de DGA? Zo maar wat gedachtespinsels die kunnen bijdragen aan wat de klant als ’toegevoegde waarde’ ervaart.
Concreet? Mijn ‘dingetje’ is zeg maar bankzaken, met een specialisatie op het gebied van renteswaps. Banken moesten eigenlijk vóór 31 december 2014 al hun renteswap-dossiers herbeoordeeld hebben. Dat is niet gelukt, mede door de enorme berg dossiers. En los daarvan is het toch de slager die zijn eigen vlees keurt. Een soort Vion, zeg maar. De uitkomst daar kennen we.
Wat houdt de accountant tegen om een inventarisatie te maken van de klanten met zo’n product, deze klanten te informeren over de (on)mogelijkheden en een bijeenkomst te organiseren waarin alles eens goed wordt toegelicht? Kijk, da’s proactief, klantgericht én actueel.
Je kunt zélf vast nog meer voorbeelden bedenken om de klanten proactief mee te verrassen. Het werkwoord is DOEN en dán gaat 2015 er anders uitzien dan 2014.
Succes……. ik hoop dat alle goede voornemens dit jaar eens een keer uitkomen.

Frank Wijn (info@wijnba.nl) heeft van 1990 tot 2008 bij diverse (groot)banken in Nederland gewerkt. Sinds 2008 zet hij zijn kennis en ervaring in als zelfstandig ondernemer. Hij helpt zakelijke bankklanten te zien wat zij daadwérkelijk met hun bank hebben afgesproken in tegenstelling tot wat deze klanten dénken te hebben afgesproken. Daarnaast geeft hij accountantscursussen op bancair gebied, treedt hij regelmatig op als spreker bij ondernemersbijeenkomsten en geeft hij gastcolleges op Hogescholen.

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen