Volksbank zet 4 miljoen extra opzij voor rente-op-rentekwestie

Kwestie over de woekerrentes woekert voort.

Het concern achter onder meer SNS en RegioBank past de compensatieregeling aan waarbij ook de rente op rente wordt gecompenseerd. Hiermee volgt de bank een besluit van de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut financiële dienstverlening Kifid van vorige maand. De Volksbank had tot nu toe al 15 miljoen euro opzijgezet voor de compensatieregeling.

In de kwestie gaat het om klanten die een doorlopende lening hadden met een variabele rente. De Volksbank volgde met zijn rentes niet genoeg de marktrente, net als andere banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank. Kifid oordeelde eerder al dat klanten dat wel hadden mogen verwachten, en dus een vergoeding moesten krijgen. Onlangs bepaalde het klachteninstituut dat banken ook rekening moeten houden met rente over rente. De te veel betaalde rente hadden consumenten namelijk kunnen gebruiken om hun lening af te lossen, waarna ze over de rest van de lening minder rente zouden hebben betaald.

Bij een doorlopend krediet wordt een maximum te lenen bedrag beschikbaar gesteld dat de consument kan opnemen wanneer dat nodig is. Dat hoeft niet volledig en er wordt alleen rente betaald over het deel van het krediet dat wordt opgenomen.

Eerder kwamen banken met compensatieregelingen voor honderdduizenden gedupeerden. De eerste groep klanten bij SNS en RegioBank die mogelijk in aanmerking komen voor extra compensatie wordt vanaf 15 september hierover geïnformeerd, aldus de Volksbank. De 4 miljoen euro die opzij wordt gezet gaat ten laste van het resultaat van het concern in het tweede halfjaar van 2022.

Gerelateerde artikelen