Voedselproducenten vallen om door energiecrisis

Energiekosten zijn verviervoudigd en die van grondstoffen stegen een derde.

Steeds meer voedselproducenten in Nederland vrezen te moeten stoppen door de hoge energieprijzen. Met die waarschuwing komt de brancheorganisatie voor de voedingsmiddelenindustrie FNLI, die de regering oproept om snel met steunmaatregelen te komen. Buurlanden zoals Duitsland hebben namelijk al wel grootschalige hulp toegezegd wegens de energiecrisis, wat voor oneerlijke concurrentie dreigt te zorgen.

De Russische inval in Oekraïne pakt duur uit voor makers van voedingsmiddelen. Volgens de FNLI waren de energiekosten in juni vier keer zo hoog als een jaar eerder en stegen de prijzen van grondstoffen, zoals graan of eetbare oliën, met ruim een derde. “Als die trend zich doorzet, zullen bedrijven gaan omvallen”, schrijft de organisatie.

Als producenten van voedingsmiddelen failliet gaan of uit eigen beweging stoppen, raakt dat ook leveranciers. Zo zullen boeren en tuinders grote afnemers verliezen. “In een tijd waarin er gesproken wordt over minder afhankelijkheid van het buitenland, dreigt hier het tegenovergestelde te gebeuren. Dat is niet houdbaar en onwenselijk”, verklaart FNLI-directeur Cees-Jan Adema.

(ANP)

Gerelateerde artikelen