Vijf tips voor groene IT

Het groene gedrag van Nederlandse bedrijven loopt achter ten opzichte van andere Europese landen: slechts 64 procent van de Nederlandse bedrijven gaat voor groen. Nederland is hiermee het laagst scorende land, zo blijkt uit onderzoek van Hewlett-Packard (HP) onder tweeduizend zakelijke beslissers in zeven Europese landen.

64 Procent van de Nederlandse ondervraagden geeft aan weleens milieuvriendelijke activiteiten te ondernemen. Hiermee scoort Nederland van alle ondervraagde landen het laagst. Frankrijk en België zijn koplopers met 74 procent. 83 procent van de ondervraagden is bereid om te investeren in groene IT, maar vanwege een gebrek aan kennis en informatie vertalen ze hun houding tot op heden nog te weinig naar gedrag.

Opvallend genoeg denkt 59 procent van de Nederlanders dat milieubewust printen extra kosten met zich meebrengt, terwijl dit volgens Frank Lenderink, environmental manager bij HP, juist niet het geval is: “Eenvoudige toepassingen kunnen al besparingen opleveren. Door bijvoorbeeld standaard dubbelzijdig te printen, of bijvoorbeeld gebruik te maken van HP Smart Web Printing software wordt verspilling van papier bij het afdrukken van teksten en afbeeldingen van webpagina’s voorkomen.”
 
Bij 67 procent van de bedrijven met een groen IT-beleid ligt de focus op recycling, niet op energieverbruik. Frank Lenderink geeft aan dat dit komt doordat recycling tastbaarder is: “Je levert een product in voor recycling en dat geeft meteen een goed gevoel. Toch levert energiebesparing meer op voor bedrijf en milieu. Ons energieverbruik groeit steeds sneller en juist hierop kan, door een kleine gedragsverandering, enorm veel worden bespaard. Iets simpels als het uitzetten van de monitor in plaats van een screensaver of de stand-by stand gebruiken, scheelt al snel in stroomverbruik.”

Vijf besparingstips van HP’s milieuexpert:
1. Moedig medewerkers aan om te vergaderen via internet (videoconferencing, webinars) om reizen te verminderen
2. Zet apparaten als computers en printers ’s nachts en in het weekend uit
3. Probeer het printgedrag te veranderen door efficiënter te printen: stel dubbelzijdig printen in als standaard en/of print meerdere pagina’s per pagina
4. Laat je adviseren over de optimale samenstelling van het printerpark, om kosten- en energie-efficiënt te printen
5. Recycle printercartridges, papier, printers en andere apparaten.

Over het onderzoek
Het jaarlijkse onderzoek ‘Attitudes towards Sustainable IT and Green Printing’ is in opdracht van HP uitgevoerd onder tweeduizend zakelijke beslissers door Vanson Bourne in 2009. Onderzochte landen zijn Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zwitserland.

 

Gerelateerde artikelen