Vijf AI-risico’s stortten Google in het financiële ravijn

Investeren in AI kost miljarden, maar de schade kan vele malen groter zijn.

Opeens presenteren de big techs de ene na de andere AI-innovatie. In november stelde Microsoft de op AI-gebaseerde chatbot ChatGPT gratis beschikbaar. Eerder deze week zei Google dat het zijn eigen chatbot genaamd Bard zou lanceren. Vooralsnog is deze poging een zeperd die moederbedrijf Alphabet 100 miljard dollar heeft gekost.

Wat ging er mis bij Google? Vijf risico’s spelen het bedrijf parten.

1. Google moet mee in de ratrace van AI
De markt voor AI is lonkend. OpenAI, de maker van de veelbesproken chatbot ChatGPT, verwacht in 2024 een miljard dollar omzet te halen. Bedrijven moeten betalen om de kunstmatige intelligentie (AI) van OpenAI te gebruiken in hun eigen diensten.

Het techbedrijf denkt volgend jaar 200 miljoen dollar aan omzet te draaien en 1 miljard dollar in 2024.

Google ziet deze investeringen als een serieuze bedreiging voor de eigen zoekmachine en bijbehorend advertentiemodel. Daar haalt het bedrijf nog altijd een groot deel van zijn inkomsten mee binnen.

2. Research kost vele miljarden
Innovaties in AI die marktrijp zijn, kosten astronomische bedragen. OpenAI – het bedrijf dat ChatGPT op de markt bracht – heeft bekendgemaakt dat Microsoft opnieuw miljarden in het technologiebedrijf pompt om de technologie verder te ontwikkelen. Het zou gaan om een bedrag van tien miljard dollar.

3. Snelle resultaten zijn een vereiste
Geldschieters en investeerders willen snel zien dat de grote beloften van AI worden waargemaakt. In reactie op de lancering van ChatGTP moest ook Google met iets komen. Google had nog geen enkel AI-product laten zien, meldde de Financial Times fijntjes. De advertentie-inkomsten zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald met vier procent, de tweede kwartaalkrimp ooit voor het bedrijf. Deze week lanceerde Google Bard, de zelf ontwikkelde chatbot, in een poging het verloren terrein in te halen.

4. Grote haast leidt tot flaters
Het risico op fouten als gevolg van de druk door de markt is groot. Bij Bard van Google ging het gelijk mis. Een door Google gedeelde animatie liet zien dat Bard een vraag beantwoordde over nieuwe ontdekkingen van de ruimtetelescoop James Webb. Volgens Bard zou het “de allereerste foto’s van een planeet buiten ons eigen zonnestelsel zijn”. Een aantoonbaar fout antwoord, volgens astronomen. De eerste foto van een exoplaneet dateert uit 2008, toen de James Webb telescoop nog niet bestond.

5. Elke uitglijder berokkent grote schade
De fout van Bard was een enorme domper voor beleggers. De aandelen van Alphabet daalden woensdag met meer dan acht procent, waardoor voor 100 miljard dollars aan marktwaarde werd weggevaagd.

Gerelateerde artikelen