Vier redenen waarom midmarketdeals in 2010 zullen floreren

Er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat 2010 weer volop midmarket-deals zal kennen. Dat stelt Maarten Wolleswinkel, vice president van M&A International, in een reactie op het kwartaalrapport Mid-market over het laatste kwartaal van 2009. De cijfers wijzen de goede richting uit en partijen zijn actief op zoek naar nieuwe fusies en overnames.

M&A International, ’s werelds grootste alliantie van onafhankelijke investment banks met kantoren in 42 landen, komt in het ‘Q4-rapport’ (klik hier voor de PDF) met de conclusie dat men een herstel verwacht, ondanks de lichte terugloop in het laatste kwartaal van 2009. Er is een significante toename in deal volumes zichtbaar en experts bij M&A International verwachten dan ook een sterk eerste en tweede kwartaal van 2010, in vergelijking met 2009. 

Maarten Wolleswinkel, vice president van M&A International en managing partner bij Holland Corporate Finance, ziet de positieve signalen ook voor de Nederlandse markt. Hij noemt daarbij vier belangrijke trends:

1. Familiebedrijven staan weer open voor verkoop. Wolleswinkel: “Vorig jaar waren dat vooral de probleemgevallen, maar nu staan ook de goed draaiende bedrijven weer open voor een overname.”

2. De waarderingen zijn weer op een prima niveau. Bij deals van 15 tot 100 miljoen gaat het dan om 5-7 maal ebitda.

3.  Er is weer geld beschikbaar: bancair tot 3 maal ebitda en voor sommige deals zelfs meer

4. Private Equity is terug. Wolleswinkel: “Bijna alle Private Equity fondsen zijn weer actief op zoek naar nieuwe investeringen. In 2009 ging het grootste gedeelte van de tijd op aan het oplossen van problemen bij portfolio bedrijven; nu wordt er weer actief gekeken naar overnames.”

 

Gerelateerde artikelen