Vertrouwen producenten neemt fors toe

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in oktober fors verbeterd. De indicator van het producentenvertrouwen ging van -0,2 naar 2,0. In de twee voorgaande maanden daalde het vertrouwen nog met in totaal 1,4 punten. Dit heeft het CBS vandaag bekend gemaakt.

De verbetering van het producentenvertrouwen in oktober is vooral toe te schrijven aan veel positiever oordeel over de verwachte productie en de orderportefeuille.
Sinds oktober 2012 is de trend van het producentenvertrouwen positief. In oktober 2014 ligt het vertrouwen van de industriële producenten boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,5). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).
Positiever over verwachte bedrijvigheid en orderportefeuille
In oktober zijn de producenten in de industrie een stuk positiever over de productie in de komende drie maanden en over hun orderportefeuille. Daarentegen is het oordeel over de voorraden gereed product wat minder positief dan vorige maand. 
Bezettingsgraad neemt toe
De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is in het vierde kwartaal van 2014 weer terug op het niveau van het tweede kwartaal. In het derde kwartaal was de bezettingsgraad voor het eerst in een jaar iets afgenomen, van 80,2 in april naar 79,7 procent in juli.
Eerder deze maand maakte het CBS bekend dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in augustus 1,4 procent hoger was dan in augustus 2013. Sinds oktober 2013 ligt de productie van de industrie vrijwel onafgebroken hoger dan een jaar eerder.
Ook vertrouwen consumenten in oktober toegenomen
Vorige week meldde het CBS dat het consumentenvertrouwen in oktober is toegenomen. In de twee voorgaande maanden namen het producenten- en consumentenvertrouwen nog af. Dat ging samen met de gespannen internationale politieke situatie.

Gerelateerde artikelen