Vertrouwen in economie eurozone in augustus iets gedaald

Het vertrouwen in de economie van de eurozone is in augustus iets afgenomen.

Een maand eerder was er nog sprake van een recordstand in de graadmeter van de Europese Commissie waarmee het vertrouwen van ondernemers en consumenten wordt gemeten. Ten opzichte van juli kreeg vooral het vertrouwen van de dienstensector, waaronder bedrijven als horecaondernemingen en luchtvaartmaatschappijen vallen, een knauw.

Ook in andere sectoren, zoals de industrie, daalde het vertrouwen wat. Ook consumenten zagen de economische toekomst met minder vertrouwen tegemoet. Zij zien het vooral minder zitten om grote aankopen te doen. Bij winkeliers bleef het vertrouwen vrijwel gelijk.

De bouwsector was een positieve uitschieter met meer vertrouwen. Dat kwam vooral omdat in die branche de opdrachten binnen blijven stromen. Tegelijkertijd zijn veel ondernemers bang dat ze niet genoeg personeel aan kunnen trekken. Ook wordt een tekort aan materialen door steeds meer bedrijven gezien als een sta-in-de-weg voor verdere groei.

De daling van het vertrouwen hangt samen met onder meer de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus, waar meer Europese landen last van hebben, maar ook Aziatische landen waar Europese bedrijven zaken mee doen. Dat leidt onder meer tot nieuwe problemen met het vervoer van goederen en ook sluiten in verschillende landen fabrieken tijdelijk de deuren. Daardoor kan het economisch herstel hier, maar ook in Azië vertragen.

Gerelateerde artikelen