Vertrouwen consument neemt sterk toe

Consumenten waren in november veel minder somber dan in oktober. Het consumentenvertrouwen steeg 9 punten en kwam uit op -18. Consumenten waren voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 weer positief over de toekomstige economische situatie.

Dat meldt het CBS.

De stemming over het economisch klimaat verbeterde de afgelopen maanden sterk. De deelindicator steeg in november met 18 punten en kwam uit op -16. Het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden verbeterde het meest. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 zijn er meer optimisten dan pessimisten. Ook de stemming over de economie in de afgelopen 12 maanden verbeterde aanzienlijk.

De koopbereidheid van consumenten nam in november ook toe, maar minder sterk dan het vertrouwen in het economisch klimaat. De deelindicator koopbereidheid steeg van -23 naar -19. Consumenten waren minder negatief over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie, maar ze vonden de tijd wel minder gunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, dan in oktober.

Krimp bedrijfsinvesteringen minder groot
In september 2013 was het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa 2,9 procent kleiner dan in september 2012. De krimp was daarmee kleiner dan in augustus, toen de bedrijfsinvesteringen 4,6 procent lager waren dan een jaar eerder. September is de derde maand op rij waarin de krimp van de bedrijfsinvesteringen kleiner werd.

September 2013 heeft één werkdag meer dan september vorig jaar. De cijfers over de bedrijfsinvesteringen zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten.

Gerelateerde artikelen