‘Verplichte roulatie accountantskantoren slecht voor concurrentie’

De verplichte roulatie van accountantskantoren is slecht voor de concurrentie en zal de dominante positie van de Big Four in de accountancymarkt alleen maar versterken. Dit stelt een vooraanstaande audit partner bij EY in het Verenigd Koninkrijk.

In plaats van het beoogde doel van de verplichte roulatie om de FTSE 350 markt meer te openen voor middelgrote accountantskantoren zoals Grant Thornton en BDO, zal de machtspositie van de Big Four alleen maar versterkt worden, zo zegt Hywel Ball, hoofd audit bij EY, tegen  Accountancy Age. Deze dominante positie van de grote accountantskantoren betreft niet alleen de auditmarkt van de grote beursgenoteerde ondernemingen, maar door nieuwe EU-regelgeving zouden de Big Four ook op zoek gaan naar cliënten verderop in de markt.

Ball wijst daarbij onder meer op op de Public Interest Entities (PIE) regelgeving van de EU als positief uitwerkend voor de Big Four kantoren, omdat daardoor het scala aan verplicht roulerende ondernemingen alleen maar breder wordt. Ball: “Ik zie een reëel gevaar, dat wij ook kleinere klanten zullen willen bedienen, die traditioneel het speelveld van de subtop vormde.”  

PIE’s of organisaties van openbaar belang (OOB’s) worden gedefinieerd als ondernemingen of instellingen wier omvang of functie in het maatschappelijk verkeer van zodanige aard is dat een ondeugdelijk uitgevoerde wettelijke controle van de financiële verantwoording een aanmerkelijke invloed kan hebben op het vertrouwen in de publieke functie van de accountantsverklaring. Ook die OOB’s moeten elke tien jaar hun audit aanbesteden en minstens elke 20 jaar wisselen van accountant.
 
En dergelijke aanbestedingen worden snel zo kostbaar, dat alleen de grote kantoren mee zullen (willen) doen. 

Gerelateerde artikelen