Verlengen hypotheek commerciële panden bij bank lastiger

Vastgoedeigenaren krijgen steeds vaker hun financiering niet verlengd bij de bank.

Vooral bij beleggers in winkel- horeca- en bedrijfspanden speelt dit probleem. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een rondgang in de sector.

Banken zijn al jaren terughoudend in het verstrekken van nieuwe vastgoedleningen, maar het verlengen van een lening gold voor het meeste vastgoed als een hamerstuk. Voor pandeigenaren zijn de gevolgen bijzonder pijnlijk. Uitwijken naar een andere financier is vaak heel duur, of niet mogelijk, zeker nu ze hun huurinkomsten (deels) zien wegvallen, omdat de horeca en winkels nauwelijks meer omzet draaien. De klacht van pandeigenaren komt op het moment dat het kabinet aankondigt dat horecazaken en niet essentiële winkels nog eens drie weken langer dicht moeten blijven.

Banken bevestigen door corona nog kritischer naar hun vastgoedleningen te kijken. Rabobank, met afstand de grootste vastgoedfinancier van Nederland, bouwt de winkelfinanciering al jaren bewust af, maar kijkt door corona nog stringenter naar de portefeuille, aldus Roel van de Bilt, directeur vastgoedfinanciering bij Rabobank.

Gerelateerde artikelen