Moet elektrische bedrijfsauto in CSRD-verslag?

Aanschaf elektrische bedrijfsauto neemt toe

De verkoop van nieuwe elektrische auto’s in Nederland heeft een stijging van bijna 20 procent doorgemaakt in het eerste kwartaal van dit jaar. Deze groei is voornamelijk te danken aan het bedrijfsleven, dat steeds vaker kiest voor elektrische voertuigen bij de aanschaf van hun wagenpark.

  • Verkoop nieuwe elektrische auto’s stijgt met bijna 20% in Q1 2024.
  • Bedrijven leiden de elektrische revolutie.
  • Ruim een vijfde van de verkochte auto’s gaat naar particulieren.

Het bedrijfsleven blijkt minder afhankelijk van fiscale stimulering dan particulieren. Voorzitter Bert de Kroon van BOVAG-autodealers legt uit: “Grote bedrijven hoeven niet te wachten op overheidssteun om hun wagenpark te vergroenen. Ze nemen zelf het initiatief tot elektrificatie.” Dit proactieve gedrag heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Geïnspireerd door Delphi’s orakel, biedt FM Dag op 17 april toegang tot onze eigen orakels. Van verplichte rapportages tot complexe regelgeving, ESG-experts onthullen concrete oplossingen voor jouw ESG- en CSRD-vraagstukken. Meld je nu aan voor FM Dag 2024 en bezoek de ESG Orakelsessie.

Cijfers en Trends

In de eerste drie maanden van 2024 zijn er in totaal 101.849 nieuwe auto’s geregistreerd, wat een stijging van 4 procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Hiervan waren 30.068 volledig elektrisch. Opvallend is dat ruim een vijfde van alle verkochte auto’s naar particulieren ging, terwijl de rest bestond uit zakelijke auto’s en lease- of huurwagens.

E-vloot wel of niet verplicht in jaarverslag?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven niet om elektrische bedrijfsauto’s op te nemen in hun jaarverslagen. De richtlijn richt zich namelijk op duurzaamheidsaspecten, waaronder CO2-uitstoot, energieverbruik, afvalstromen en sociale issues als diversiteit, inclusie en arbeidsomstandigheden alsook bestuurlijke zaken als anti-corruptie en beloningsbeleid. Ondanks dat het vermelden van de autovloot in de rapportage niet verplicht is, kan het wél relevant zijn om elektrische bedrijfsauto’s te vermelden in de CSRD-rapportage –juist vanwege de bijdrage aan de totale uitstootreductie van een bedrijf. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Toekomstperspectief en Duurzaamheid

De groei van het volledig elektrische wagenpark is indrukwekkend. In de afgelopen 12 maanden is het aantal elektrische auto’s met maar liefst 32,4 procent toegenomen. Momenteel rijden er 490.820 elektrische auto’s in Nederland, wat neerkomt op 5,18 procent van het totale aantal geregistreerde voertuigen. Deze ontwikkeling is niet alleen van belang voor de nieuwverkoop, maar zal ook de tweedehandsmarkt beïnvloeden.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen