Verklaring Omtrent Risico komt in de corporate governance code

In boekjaar 2025 moet de VOR in het bestuursverslag komen te staan.

Een verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) wordt een onderdeel van de corporate governance code. Volgens de richtlijnen van de code moeten beursgenoteerde vennootschappen voor het eerst over het boekjaar 2025 een verklaring nieuwe stijl opnemen in hun bestuursverslag.

  • verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) wordt een onderdeel van de corporate governance code
  • beursgenoteerde bedrijven moeten over boekjaar 2025 een verklaring nieuwe stijl opnemen in hun bestuursverslag
  • CNV, FNV, beleggersorganisaties VEB en Eumedion, Euronext, de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) en ondernemersorganisatie VNO-NCW en accountantsorganisatie NBA zijn het eens geworden over de VOR

Over de VOR in de code corporate governance zijn CNV, FNV, beleggersorganisaties VEB en Eumedion, Euronext, de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) en ondernemersorganisatie VNO-NCW en accountantsorganisatie NBA het eens geworden. [artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Ambitieuze code

Voormalig PwC-partner Jaap van Manen en emeritus-hoogleraar ondernemingsbestuur had een dikke vinger in de pap bij de beslissing om de VOR in de code opgenomen te krijgen. Hij zat een werkgroep voor die een ambitieuze VOR heeft nagestreefd. Er is bij de voorgestelde samenstelling van een VOR rekening gehouden met zowel nationale als internationale ontwikkelingen op het gebied van risicobeheersing.

Voorstel naar ministers

Omdat er op dit moment geen monitoring commissie is, heeft de werkgroep ervoor gekozen om het voorstel tot wijziging van de code naar de ministers van Financiën, Economische Zaken en Klimaat en voor Rechtsbescherming te sturen.

Lees ook:

  • voorstel VOR in corporate governance code
Gerelateerde artikelen