“Verdere groei industrie in 2017 door chemie en auto’s”

De Nederlandse industrie zet de stijgende lijn van dit jaar in 2017 door. Vooral vanwege de vooruitgang in de auto-industrie en de chemie houdt de groei aan, voorspelt ING vandaag in een rapport.

De economen van de bank voorzien ondanks onzekere buitenlandse factoren, zoals de voorgenomen Brexit, een plus van circa 1,5 procent voor de Nederlandse industrie in 2017, na een groei van zo'n 2 procent dit jaar. Voor de chemie, die 15 procent van de Nederlandse industrie vormt, zijn de vooruitzichten na drie jaar van krimp weer positief, zegt ING. Daarbij helpt de lage olieprijs de winstgevendheid vooruit.

De auto-industrie profiteert van het succes van VDL Nedcar. “De productiestart van een derde model Mini in november 2016 zorgt voor klinkende groeicijfers voor de automotive-industrie als geheel in 2017'', volgens ING. De auto-industrie groeit daarbij naar verwachting met 20 procent.

De productie bij een andere belangrijke pijler, de voedingsindustrie (20% van de industrie) loopt wel terug. In 2017 vertaalt dit zich naar verwachting in een krimp van 1,5%.

(ANP/ING)

Gerelateerde artikelen