Verbetering betaalgedrag Nederlandse ondernemers

Ondanks dat de meeste Europese economieën nog volop in de economische crisis zitten, zijn er duidelijke verbeteringen te zien in zowel het binnenlandse als het buitenlandse betalingsgedrag van Europese ondernemers. Hiermee is de Europese betalingsmoraal terug op het niveau van voor de crisis.

Dat blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse Betalingsbarometer van kredietverzekeraar Atradius onder ruim 3500 Europese ondernemers.

Nederlandse bedrijven betalen de rekening gemiddeld na 35 dagen; dat is twee dagen eerder dan een half jaar geleden. Bovendien zien Nederlandse ondernemers de grootste daling van het aantal dagen dat buitenlandse klanten gebruiken om te betalen.

Nu betalen buitenlandse klanten gemiddeld na 38 dagen de factuur en dat was na 42 dagen. Ook in deze zesde editie van de Betalingsbarometer doet Atradius onderzoek naar de betalingsmoraal in negen Europese landen; België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Spanje en Zweden
 
Nederland hanteert strenge betalingstermijn
Ondanks dat Nederlandse en buitenlandse bedrijven de rekening pas na gemiddeld (ruim) 5 weken betalen, is de betalingstermijn die Nederlandse ondernemers hun binnen- en buitenlandse klanten geven in een half jaar teruggebracht van 33 naar 28 dagen. Ten opzichte van het Europese gemiddelde van 38 dagen hanteert Nederland daarmee een strenge betalingstermijn. Alleen de Duitsers zijn strikter. De Italianen en Spanjaarden gunnen hun klanten de meeste tijd om te betalen; maar liefst gemiddeld 67 dagen.
 
Top 5 Europese betalingstermijnen
Zomer 2009                                                                 
1. Duitsland                22 dagen                           
2. Nederland               28 dagen                           
3. Groot-Brittannië       28 dagen                           
4. Denemarken           30 dagen                           
5. Zweden                   31 dagen                           
 
De gemiddelde Europese betalingstermijn is in vergelijking met winter 2008/2009 met 3,5 dagen teruggebracht. Dit verschil is voornamelijk te zien in de Zuid-Europese landen zoals Spanje en Frankrijk (beide -8 dagen), maar ook in Nederland en Denemarken (beide -5 dagen). Alleen Zweden heeft de betalingstermijn versoepeld door gemiddeld 1 dag meer tijd te geven.
 

Gerelateerde artikelen