“Veranderde opleidingseisen leiden tot problemen mkb-accountants”

Kleinere accountantsorganisaties die mkb-bedrijven controleren, vrezen een tekort aan accountants, meldt het FD. Dergelijke kantoren kunnen vaak niet voldoen aan de aangescherpte opleidingseisen, zoals veel meer stage-uren.

Het Financieele Dagblad baseert zich op een enquête die de SRA, de koepelorganisatie voor mkb-accountancykantoren, heeft uitgezet onder alle 360 aangesloten kantoren en die 228 keer werd ingevuld. 

SRA-voorzitter Paul Dinkgreve verwacht problemen omdat vooral de kleinere kantoren niet genoeg mensen en controleopdrachten hebben om bij de verhoogde ureneis hetzelfde aantal accountants in opleiding een stageplek te kunnen bieden. Het gevolg zal zijn dat accountants in opleiding op een toch al krappe arbeidsmarkt eerder zullen kiezen voor een opleidingsplek bij grote kantoren, zoals de big four. 

De grote vraag is wie straks de mkb-bedrijven gaat controleren als kleinere kantoren hier niet meer toe in staat zijn. De grote accountantsfirma’s hebben al veel werk in het mkb afgestoten omdat het economisch gezien geen interessante activiteit meer voor hen is. 
 

Gerelateerde artikelen