Veel reorganisaties mislukken

Van de veranderingstrajecten in Nederlandse bedrijven mislukt veertig procent. Van alle West-Europese bedrijven samen voldoet een op de drie trajecten niet aan de verwachtingen. Jaarlijks wordt alleen al tien miljard euro verspild aan niet succesvolle pogingen om bedrijfsprocessen te veranderen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), uitgevoerd in opdracht van Logica Management Consulting onder 380 grote bedrijven uit verschillende sectoren in West-Europa, waaronder ook Nederlandse ondernemingen.

Oorzaken van de mislukte veranderingstrajecten zijn vooral de druk van alledaagse bezigheden (37 procent), gebrek aan interne samenwerking (33 procent), slechte planning (33 procent) en het gebrek aan IT/infrastructuur / applicaties (30 procent).

Dit heeft enorme invloed op bedrijven, aangezien 84 procent aangeeft in de afgelopen drie jaar twee of meer veranderingstrajecten is aangegaan. Driekwart van de bedrijven spendeert hieraan tussen de één en zes procent van hun omzet.

De belangrijkste reden van verandertrajecten is voor tweederde van Europese bedrijven het realiseren van een hogere brutowinst. Slechts 29 procent slaagt hier echter in. Logica heeft onderzocht hoe bedrijven succesvoller kunnen managen. In het rapport ‘Securing the Value of Business Process Change’ staan hun aanbevelingen.

Gerelateerde artikelen