Veel RA’s in business voldoen niet aan PE-verplichting

In Nederland zijn er circa 6.000 Register Accountants (RA's) werkzaam in het bedrijfsleven. Zij oefenen niet de functie uit van openbaar accountant. Van deze 'Accountants in Business' voldoet een groot deel nog niet aan de vereisten voor het behouden van hun RA-titel. Het gaat daarbij om het behalen van PE-punten, oftewel Permanente Educatie punten.

De regeling, die in 2007 is ingevoerd, schrijft voor dat RA’s in drie jaar tijd 120 punten moeten behalen. Er geldt daarbij een minimum van 20 per jaar. Van de ruim 12.000 actieve RA’s zijn er circa 6.000 Accountants in Business. Van deze groep heeft circa 25 procent niet aan hun PE-verplichting voldaan in 2008, aldus beroepsorganisatie Het Koninklijke NIVRA.

Bovendien heeft het merendeel van de “Accountants in Business” (75 procent) niet voldaan aan de driejaarsregeling waarin zij 120 PE-punten gehaald moeten hebben. Deze regeling werd in 2007 voor RA’s ingevoerd en loopt eind 2009 af. 

Het NIVRA neemt het lidmaatschap van het instituut zeer serieus. Daarom worden RA’s die niet aan hun verplichting hebben voldaan in 2008 gesommeerd hun PE-punten alsnog te halen door middel van onder meer trainingen. Leden die dit verstek laten gaan moeten zich verantwoorden voor een tuchtcommissie.

De RA’s die eind van dit jaar nog niet hun 120 punten hebben behaald zullen de opgelopen achterstand moeten inhalen. Anders volgt onheroepelijk een tuchtprocedure. 

Speciaal voor deze doelgroep biedt www.financieel-management.nl in samenwerking met Alex van Groningen enkele zeer interessante trainingen aan. Zie www.alexvangroningen.nl.
 

Gerelateerde artikelen