Veel ondernemers verwachten weer prijsstijgingen

Naast prijsstijgingen, arbeidskrapte zorgelijke ontwikkeling.

Veel Nederlandse ondernemers voorzien verdere prijsstijgingen, vooral binnen de bouw en de dienstverlening. Tegelijkertijd geeft iets meer dan de helft van de ondernemers aan kostenstijgingen niet of nauwelijks te kunnen doorberekenen aan hun klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prijsstijgingen

Ondernemers kregen de afgelopen jaren te maken met prijsstijgingen van onder andere energie en grondstoffen. In hoeverre ze de gestegen kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten verschilt sterk. “Bijna 4 procent zegt de kostenstijgingen volledig te kunnen doorberekenen, en bijna 42 procent voor een groot deel”, aldus het CBS. In de bouw denkt ruim 60 procent de kosten grotendeels te kunnen doorberekenen.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


In de landbouw en visserij geven ondernemers met bijna 31 procent het vaakst aan dat gestegen kosten geheel niet kunnen worden doorberekend. Ook voor detailhandelaren en horecabazen is dit problematisch.

Meest zorgelijke ontwikkeling

Volgens het statistiekbureau ziet één op de vijf ondernemers prijsstijgingen als meest zorgelijke ontwikkeling voor hun bedrijf in 2024. Bijna een kwart noemt de krapte op de arbeidsmarkt als grootste zorg. Dat is vooral het geval in de bouw, de autobranche en de zakelijke dienstverlening. In de groothandel, industrie, en vervoer en opslag, wordt relatief vaak politieke spanningen genoemd. Iets meer dan 34 procent van de ondernemers geeft aan geen zorgelijke ontwikkelingen te ervaren.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), MKB-Nederland en VNO-NCW.

Gerelateerde artikelen