Veel juridische professionals bezorgd over cyberveiligheid

Vooral zorgen over geschillen rondom cyberveiligheid en milieukwesties.

Dit blijkt uit de Global Litigation Survey die internationaal advocatenkantoor Baker McKenzie uitzette onder 400 juridische en compliance-professionals. Ondanks de zorgen is minder dan een derde van de ondervraagde professionals voorbereid om risico’s op genoemde geschillen proactief te verkleinen.

Een mogelijke verklaring voor de beperkte gereedheid, zijn kosten. Want hoewel 92 procent van de respondenten zich bewust is van het toenemende risico op rechtszaken voor de organisaties waarvoor zij werken, kiest 70 procent van hen er bewust voor om specifieke procesrisico’s uit angst voor hogere kosten niet te specificeren. “De trends die blijken uit onze internationale survey, zien we ook in Nederland”, zegt Frank Kroes, partner bij Baker McKenzie. “Er is een hoger procesrisico voor ondernemingen. Hier dragen de collectieve actie, de beschikbaarheid van litigation funding en de activiteiten van kantoren die zich toeleggen op optreden voor eisers allemaal aan bij.”

Vooral in de rechtsgebieden Environmental, Social and Governance (ESG), cyberveiligheid en privacy constateert Baker McKenzie toenemende activiteiten. Kroes licht toe: “Denk bijvoorbeeld aan de collectieve actie van Milieudefensie tegen Shell of aan The Privacy Collective tegen Oracle en Facebook. Innsworth Litigation Funding financiert deze laatste actie tegen een percentage van de schadevergoeding tussen de 10- en 25 procent. De gevorderde schade loopt in de miljarden, dus dat gaat om forse bedragen. Andere voorbeelden zijn de actie van beleggersvereniging VEB tegen BP over de olievervuiling in de Golf van Mexico en de zaak tegen de banken over LIBOR. We zien in Nederland ook een toename van commerciële geschillen en geschillen over het mededingingsrecht. Het is dus belangrijker dan ooit om voorbereid te zijn op rechtszaken.”

Gerelateerde artikelen