Vanaf morgen importheffingen tegen VS

Straftax van meer dan 3 miljard euro op producten uit VS, vanaf 10 november.

De Europese Unie stelt morgen invoerheffingen in op Amerikaanse producten ter waarde van ongeveer 3,3 miljard euro. De EU-ministers van Handel zijn dat overeengekomen om de Verenigde Staten te straffen voor verboden staatssteun aan vliegtuigmaker Boeing.

Dit ondanks de roep in Berlijn om hiermee te wachten en eerst het gesprek aan te gaan met vorige week gekozen president van de VS.

De sanctie vloeit voort uit een al zestien jaar durend conflict tussen de EU en de VS. Zij beschuldigen elkaar over en weer van illegale staatssteun voor vliegtuigbouwers Boeing en Airbus.

In oktober voerde de VS importheffingen in op vliegtuigen van Airbus en andere Europese producten, waaronder kaas, olijven en whisky ter waarde van meer dan 6 miljard euro, nadat men had geweigerd over de kwestie met Brussel rond de tafel te gaan zitten.

De EU had vorige maand al toestemming van de WTO gekregen, maar heeft gewacht om beschuldigingen over inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te voorkomen.

De lidstaten hebben nu steun voor deze stap uitgesproken met de aantekening dat onderhandelingen tussen de VS en de EU moeten leiden tot oplossing van het conflict.

Lees ook: Straftax op VS import komt

(bron: ANP; foto Pexels)

Gerelateerde artikelen