Van het zuiverste water (over beursnieuweling NX Filtration)

Water- en drankenfilteraar NX Filtration heeft een heldere purpose: ‘clean water for all’.

Deze blog maakt deel uit van de serie ‘Purpose, positioning, pecunia’. Lees ook de eerdere blogs uit deze reeks:
Dromen is doen bij Auping
‘Van het kastje naar de muur’… (over TomTom)
Swapte Swapfiets van geloof?
Opladen, gas geven en waarde realiseren (waardecreatie bij Alfen)

Volgens de WHO hebben bijna 1 miljard mensen onvoldoende toegang tot schoon drinkwater. Een wereld te winnen dus. Beursnieuweling NX Filtration heeft als purpose Clean water for all en wil dat daaraan bijdragen met hun technologie voor waterzuivering.

Ze maakt daarbij gebruik van membraanfilters in buizen met een diameter van 20 centimeter, die per uur duizend tot tweeduizend liter water kunnen ontdoen van virussen, bacteriën, microplastics en pfas-stoffen.

Volgens het bedrijf is het dankzij deze filters mogelijk om van oppervlaktewater, regenwater of afvalwater weer betaalbaar drinkwater te maken. Groot voordeel is ook dat er geen chemische voorbehandeling nodig is. En het kost minder energie. NX Filtration speelt zo in op een groeiende behoefte aan verduurzaming.

NX Filtration kondigde de beursgang vroeg in juni ’21 aan – twee weken later was de notering een feit. Introductiekoers: € 11. Een marktwaarde van ruim € 500m.

CEO Michiel Staatsen stelt dat de beursnotering het bedrijf geloofwaardigheid heeft gegeven. Daarbij: “Klanten vertrouwen er nu op dat we niet zomaar overgenomen worden door een concurrent. Ook helpt het bij het aantrekken van nieuw personeel.”

Het eerste lijkt ons niet helemaal juist – er is private equity of ander kapitaal genoeg om een mooi bedrijf van de beurs te plukken en in te lijven. Zakenbank Berenberg heeft het koersdoel van deze producent van waterzuiveringsmembranen verhoogd van € 14 naar € 17… om maar eens een deur open te zetten…

En bij dit soort ‘well being’ bedrijven zullen vaak andere motieven een rol spelen om bij te gaan werken dan een beursnotering, denken wij.

Niettemin – de beursgang leverde veel kapitaal op voor groei. Een opbrengst van € 165m – niet slecht voor een bedrijfje met minder dan 50 werknemers en een omzet van € 1,1m…

Kapitaal, dat is – volgens de verwachting, nodig. Klandizie heeft NX Filtration nu vooral voor proefprojecten. Zo zijn sinds 2020 bij de frisdrankmaker PepsiCo in de Verenigde Staten twee installaties operationeel. Voor het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN wordt water gezuiverd uit het IJsselmeer. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dergelijke klanten overtuigd raken van de technologie en grote installaties bij het Twentse bedrijf gaan bestellen.

Het groeiende aantal klanten voor proefinstallaties is af te lezen aan de omzetontwikkeling. Die nam het afgelopen halfjaar met 189% toe, naar €1,1m. Daar stond wel een nettoverlies van bijna €11 mln tegenover (vooral veroorzaakt door de kosten die NX Filtration moest maken voor de beursgang).

Bij NX Filtration is hun product eigenlijk hun purpose. De indruk dat ze ook purpose driven zijn, maken we niet op uit hun communicatie. Misschien zijn het mensen van weinig woorden, maar het lijkt er ook op dat het hoofd meer bij de beursgang is geweest dan bij hun rol in de wereld. Het rijtje documenten onder het kopje governance op de website is bijvoorbeeld lang en zeer volledig. Hun ‘story’ echter, bevat niet meer dan een paar regels tekst.

Niet erg. Het is oké voor nu. Het bedrijf heeft dankzij de beursgang nog meer dan €145 mln in kas en met dat geld kan invulling worden gegeven aan de strategie en het waarmaken van de purpose. Want met zuiveringsinstallaties voor PepsiCo, heeft nog lang niet iedereen in de wereld toegang tot schoon water…

Een belangrijk speerpunt is om op zoveel mogelijk plekken in de wereld klanten voor proefprojecten binnen te halen. Daarnaast wil de onderneming partijen overnemen die al klanten hebben voor waterzuivering. Daar kan dan eigen technologie ingepast worden.
Als klapstuk werkt NX Filtration aan de bouw van een grote fabriek op het High Tech Systems Park in Hengelo. Daar is een optie genomen op een terrein van 24.000 vierkante meter om vanaf eind 2023 jaarlijks 80.000 buizen te kunnen maken voor waterzuivering. Nu beschikt NX Filtration nog maar over een productiecapaciteit van 2.500 buizen.

Groei, én een overnamemachine – er zijn bedrijven voor minder naar de beurs gegaan.

Het ophalen van geld met een beursgang lukt alleen met een goed verhaal. Volgens investeerders Teslin, Infestos en M&G heeft waterzuiveringsbedrijf NX Filtration zo’n verhaal. Al mag het verhaal wel wat meer met het hart en minder met het hoofd worden beleden volgens ons. Met zo’n verhaal uit het hart en de performance die wordt voorzien, gaat die beurskoers vast richting koersdoel. Panta rhei!

Een verhaal van het zuiverste water.

Door Leo van de Voort. (voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en co-auteur van het boek Exit Fantoomtrots) en Frank Roos (medeoprichter van positioneringsbureau Roos & van de Werk).
Beiden zijn verbonden aan Fuel for Living Strategies

Gerelateerde artikelen