Van groot naar MKB
Een serie blogs over HR uitdagingen.
BLOG – Binnen multinationals gaat de organisatie-strategie heen en weer als de pendule van een klok. Is de zaak decentraal georganiseerd, dan kun je bij het aantreden van een nieuwe CEO er vergif op innemen dat een centralisatieslag volgt. En andersom. Is het bedrijf in landen georganiseerd, dan gaat het naar divisies, en andersom. En als ze het niet weten maken ze er een matrixorganisatie van, waarbij een bedrijfsonderdeel zowel onder een landenmanager als onder een global division manager valt. Als die twee ruzie met elkaar hebben of last hebben van een groot uitgevallen ego (gaat meestal samen) dan heb je je organisatorische horror te pakken.
Door Ben Rogmans. Hij is directeur van Arbeidsmarktkansen.nl en partner bij Intelligence Group. Hij adviseert organisaties bij SPP en is auteur van het boek 'Geen Paniek! Maar ook jouw baan gaat er aan'.
Binnen het vakgebied finance zie ik veel centralisatie-tendensen, vaak gecombineerd met offshoring naar verre landen, en soms ook naar land A voor de eenvoudige administratie, land B voor de controlling en land C voor de strategie. In een aantal gevallen betekent dit, dat behoorlijke aantallen finance professionals in Nederland hun werk zien verdwijnen. Dat is op zich niet erg, want er is werk zat voor hen, zeker als ze lang willen reizen of zelfs verhuizen.
Maar dat andere werk zit wel vooral in de non-profit en het wat grotere MKB. En dan zul je bij een overstap merken dat de big corporate omgeving van een multinational er behoorlijk anders uitziet dan die van een MKB of een non-profit organisatie. Bij de big corporate heb je ruimte om je te specialiseren, wordt je omringd door vele intelligente collega’s, is het tempo hoog, de faciliteiten fantastisch en de bedragen waarover het gaat enorm. Binnen het MKB en non-profit is dat allemaal wat minder.
Bij een overstap zul je in plaats van specialist, generalist moeten kunnen zijn. Je moet altijd genoegen nemen met minder salaris, en veel minder goede secundaire arbeidsvoorwaarden. De bedragen waarover het gaat zullen kleiner zijn, maar voor je nieuwe werkgever wel belangrijker. Het team waarin je werkt of dat je aanstuurt zal veel kleiner zijn, de lijnen korter en je positie in het geheel veel centraler.
Ook de cultuur op de werkvloer is totaal anders. Dat gaat van het gebouw, tot het werktempo, de kantine, de noodzaak van of mogelijkheid tot het maken van reizen, het inhuren van externe adviseurs en het volgen van een cursusje op INSEAD. Alles is anders. Ik heb niet de middelen om het te onderzoeken, maar ik zou zeer benieuwd zijn naar de resultaten van een enquête onder finance professionals die zijn overgestapt van big corporate vaan non-profit of MKB.
Mijn vermoeden is dat ze zich aanvankelijk doodschrikken, dat een klein deel het hazenpad neemt en weer terugkeert naar big corporate, maar dat het merendeel van de overstappers het na enige tijd heerlijk vindt. Geniet van de zelfstandigheid, van het gegroeide belang van hun positie in een kleinere club en dat ze het stiekem ook wel relaxed vinden en een betere balans tussen werk en privé bereiken.
Blogs in deze serie: