Value8 stelt onderzoek in bij dochteronderneming BK Group

Value8 laat een onafhankelijke partij onderzoek doen naar de gang van zaken bij dochterbedrijf BK Group. Het Amsterdamse trustkantoor raakte afgelopen week in opspraak. BK Group heeft mogelijk meegewerkt aan belastingontduiking en witwaspraktijken.

Value8 benadrukte maandag in een brief aan zijn aandeelhouders dat het op dit moment geen reden heeft om aan te nemen dat BK Group zich niet aan de wet houdt. De investeringsmaatschappij heeft ruim twee derde van de aandelen BK bezit, maar is naar eigen zeggen niet betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering.

Europese sanctielijst
BK zou hebben meegewerkt aan transacties voor twee Oekraïners die wegens verduistering van staatstegoeden op een Europese sanctielijst staan, en van een Mexicaanse oud-politicus die verdacht wordt van het witwassen van drugsgeld. Ook zou het bedrijf enkele topvoetballers, waaronder de Argentijn Angel di María, hebben geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

Het onderzoek waartoe Value8 heeft besloten, begint op korte termijn. De hoofdlijnen van de conclusies zullen worden gedeeld met de aandeelhouders van het bedrijf van Peter Paul de Vries, voormalig voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Uitstel jaarverslag
Door de ophef rond BK ziet Value8 zich gedwongen de publicatie van het jaarverslag opnieuw uit te stellen, ditmaal tot 17 mei. De jaarrekening zal dan nog niet voorzien zijn van een accountantsverklaring. Op 30 april beloofde het bedrijf nog dat het verslag binnen twee weken zou verschijnen.

BK vertegenwoordigt op de balans van Value8 een waarde van 2,8 miljoen euro. Dat komt neer op 4,7 procent van het totale eigen vermogen. Het trustkantoor behaalde vorig jaar een omzet van circa 7 miljoen euro en boekte een bedrijfsresultaat (ebitda) van ruim drie ton.

Bron: ANP

Gerelateerde artikelen