Vaker gepind in winkels met kerst voor coronajaar

Offline vaker gepind, online vaker iDeal-betalingen.

Consumenten hebben de afgelopen kerstdagen vaker betaald met een betaalpas in fysieke winkels dan in het pre-coronajaar 2019. Dat meldt de Betaalvereniging Nederland. Op zondag eerste kerstdag van dit jaar werd ongeveer 20 procent vaker betaald met een pinpas of creditcard dan op eerste kerstdag van 2019. Daarmee was een totaalbedrag van ongeveer 105 miljoen euro gemoeid.

Voor maandag tweede kerstdag gaat het om een plus van circa 15 procent ten opzichte van 2019, voor een totaalbedrag van ruwweg 90 miljoen euro. Bij benzinestations werd tijdens de kerstdagen relatief vaak afgerekend met pinpassen en creditkaarten.

Volgens de Betaalvereniging lag het aantal betalingen aan de kassa met pinpassen en creditkaarten in vergelijking met een normale zondag en maandag nog wel altijd ongeveer 50 procent lager. Verder gaan vergelijkingen met 2020 en 2021 volgens de organisatie mank omdat de meeste winkels toen verplicht gesloten waren als gevolg van coronabeperkingen.

De Betaalvereniging zegt verder dat online met de kerstdagen in vergelijking met 2019 ruim het dubbele is afgerekend met iDEAL. Gerekend over de hele week tot en met tweede kerstdag werd online 75 procent vaker afgerekend.

In de hele week tot en met zondag werd in winkels voor fotografie, optiek en sieraden circa 85 procent vaker elektronisch afgerekend dan normaal. In kledingwinkels was dat zo’n 35 procent vaker en in speelgoed-, hobby- en sportwinkels een kwart meer dan normaal.

Gerelateerde artikelen