Vakanties stuwen inflatie tot boven de 2 procent

De Nederlandse inflatie is in augustus uitgekomen op 2,4 procent, een vol procentpunt boven de geldontwaarding in juli.

Vooral prijsstijgingen van pakketreizen naar het buitenland en verblijven in bungalowparken waren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aanzienlijk duurder dan vorig jaar. Toen was het prijspeil volgens de statistici ook weer laag waardoor de vergelijking snel hoog uitvalt.

Pakketreizen waren vorige maand 16,4 procent duurder dan in augustus 2020, een trip naar een vakantiepark was 12 procent prijziger. Beide waren in juli nog gedaald. Vanwege de weer strengere coronamaatregelen en de heropleving van het virus in die maand was er toen minder vraag naar vakanties dan verwacht.

Ook de prijs van voedsel droeg bij aan de inflatie. Dat was gemiddeld 0,2 procent duurder, terwijl ook dat in juli goedkoper was dan een maand eerder. Met name aardappelen, vlees en fruit werden duurder. Verder waren Nederlanders bijvoorbeeld ook meer kwijt aan vervoer en de horeca.

Het CBS berekent de inflatie ook volgens een geharmoniseerde Europese methode, die ook door de Europese Centrale Bank wordt gebruikt voor zijn beleidsbeslissingen. Volgens die grondslag kwam de inflatie in augustus uit op 2,7 procent, van 1,4 procent in juli.

Gerelateerde artikelen