Utrechtse hoogleraar valt pensioenstelsel aan

Klacht bij Europese Commissie tegen grote verplichtstelling pensioenfondsen.

Hans van Meerten, hoogleraar Europees pensioenrecht aan de Universiteit Utrecht, heeft in juli 2021 een officiële klacht ingediend tegen Nederland bij de Europese Commissie in Brussel, meldt Follow the Money (FTM). De klacht betreft de zogenoemde ‘grote verplichtstelling’, een fundamenteel aspect van het Nederlandse pensioenstelsel.

Werkgevers- en vakorganisaties kunnen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid volgens FTM vragen om een bedrijfstakpensioenfonds verplicht te stellen voor een hele sector. Als de minister zo’n verzoek goedkeurt, zijn alle werkgevers en werknemers verplicht daaraan deel te nemen. Bekende voorbeelden zijn het ABP, Pensioenfonds Zorg & Welzijn, de metaalfondsen PMT en PME, en BpfBOUW. De verplichtstelling blijft naar verwachting overeind wanneer het nieuwe pensioenstelsel in 2027 ingaat.

Een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds mag alleen een Nederlandse stichting zijn. En met die regel is, volgens Van Meerten, sprake van directe discriminatie naar nationaliteit. Nederland pleegt daarmee inbreuk op Europees recht, zegt hij. De Europese Commissie laat weten zijn klacht te onderzoeken.

(ANP)

Gerelateerde artikelen