US GAAP en IFRS nader tot elkaar?

In 2008 stelde toenmalig SEC-voorzitter Christopher Cox voor om geleidelijk IFRS in US GAAP te incorporeren. Zijn idee vond de afgelopen jaren weinig weerklank. Maar vorige maand dropte James Schnurr, de onlangs benoemde chief accountant van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een intrigerende suggestie.

Tijdens de Conference on Current SEC and PCAOB Developments van het American Institute of CPAs vroeg Schnurr zich hardop af: waarom zouden we US-based bedrijven niet toestaan om vrijwillig IFRS te gebruiken, naast en als aanvulling op hun financiële rapportages volgens US GAAP? Dat zou aldus Schnurr misschien een beetje positieve druk uitoefenen op de lang verbeide beslissing van de SEC aangaande IFRS (zie www.journalofaccountancy.com).

Reeds in 2008 stelde toenmalig SEC-voorzitter Christopher Cox voor om geleidelijk IFRS in US GAAP te incorporeren, terwijl tegelijkertijd de Financial Accounting Standards Board in de U.S.A. en de International Accounting Standards Board steeds dichter bij elkaar leken te komen wat harmonisatie betreft. Maar de laatste jaren lijkt het enthousiasme daarvoor steeds kleiner te worden.

Schnurr’s voorganger Beswick bij de SEC sprak nog over de mogelijkheid van “condorsement,” een samentrekking van convergence en endorsement, om aan te geven dat de FASB en de SEC stap voor stap IFRS-standaarden zouden goedkeuren met als uiteindelijk doel ze op te nemen in de set van US GAAP. In plaats van die voorzichtige benadering stelde Schnurr dus voor om op basis van vrijwilliheid ook IFRS toe te staan, náást US GAAP. Dat zou meteen een manier bieden om te onderzoeken of er inderdaad wel behoefte aan IFRS bestaat in de VS. De IASB was positief (zie bijvoorbeeld www.accountingtoday.com), de reactie van de FASB was beleefd.

Inmiddels is er een maand verstreken zonder dat Schnurr of de SEC zelf iets gedaan hebben met de suggestie, bijvoorbeeld door deze ook concreet in te vullen met hoe en wat. En dat is jammer, aldus Accountingtoday.

Helemaal niet, becommentarieert een lezer: het idee komt van de Big Four en dat zijn ook de enigen die er iets aan zullen hebben.

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen