Unilever-topman Paul Polman vertrekt

Paul Polman treedt eind december terug als CEO van Unilever.

Hij wordt per 1 januari in die functie bij de levensmiddelen- en wasmiddelgigant opgevolgd door Alan Jope, die al sinds 1985 bij het bedrijf werkt en in het geruchtencircuit al werd genoemd als opvolger.

Polman zal de eerste zes maanden van komend jaar Jope nog bijstaan als adviseur. De 54-jarige Schot Jope geeft sinds september 2014 leiding aan de bedrijfstak Beauty & Personal Care, die verantwoordelijk is voor merken als Axe, Vaseline en Prodent.

Polman stond de laatste tien jaar aan het hoofd van Unilever. Dit jaar was tamelijk tumultueus, met de mislukte samenvoeging van de hoofdkantoren in Londen en Rotterdam als dieptepunt. Polman werkte aan een versimpeling van de bedrijfsstructuur waarbij de hoofdzetel in Rotterdam zou komen, maar dat liep stuk op bezwaren van investeerders.

Aandeelhouders waren bang dat de verhuizing ertoe zou leiden dat Unilever zijn prestigieuze notering in de FTSE-100-index in Londen zou verliezen. Dat zou kunnen betekenen dat beleggers die hun geld koppelen aan zo'n beursindex automatisch hun aandelen in Unilever zouden verkopen, met een koersdaling als gevolg. Eerder had Polman te maken met een snel afgewezen overnamevoorstel van de Amerikaanse voedingsgigant Kraft Heinz.

(ANP)

Gerelateerde artikelen