Uitzender Randstad weer op niveau van voor de crisis

Uitzendconcern Randstad zag in april zijn activiteitenniveau bijna uitkomen op dat van 2019.

In het eerste kwartaal presteerde het bedrijf met name in Frankrijk en de Verenigde Staten beter dan het zelf had voorzien, ondanks de lockdowns en macro-economisch onzekerheden.

In het eerste kwartaal boekte Randstad een groei op eigen kracht, dus zonder hulp van overnames, van 6,4 procent tot een omzet van 5,5 miljard euro. Daarbij was vooral in Europa en de Verenigde Staten sprake van een sterk herstel. In andere delen van de wereld sprak de uitzender van “robuuste groei”. Dat resulteerde in een winst van 153 miljoen euro, tegen 49 miljoen euro vorig jaar.

In Nederland boekte Randstad een groei van 9 procent, waarbij ook de winstmarges verbeterden. Verder was in Frankrijk sprake van 4 procent groei en werd in Noord-Amerika 5 procent meer omgezet.

Topman Jacques van den Broek sprak in een toelichting van een sterke start van het jaar. In vrijwel alle regio’s is ondertussen sprake van groei. Ook op het Iberische schiereiland, waar dat in het eerste kwartaal overigens nog niet het geval was.

In het eerste kwartaal heeft Randstad duizend nieuwe medewerkers aangenomen om die werkzoekenden aan een baan te kunnen helpen. Met het herstel uit de crisis zal de arbeidsmarkt aantrekken. Op een paar sectoren na verwacht Van den Broek een stevige groei.

Van den Broek noemt de goede cijfers ook geen verrassing. Zeker omdat de uitzendsector een goede graadmeter is voor hoe het met de economie zal gaan. Wel waakte hij voor krapte in bepaalde markten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de zorg en het onderwijs. De krapte op de arbeidsmarkt merkt Randstad al in Nederland en de Verenigde Staten.

Volgens Van den Broek mogen de tekorten in bepaalde sectoren ook niet als een verrassing worden gezien. Volgens hem is meer inzet nodig op het gebied van omscholing en opleiding. Daarbij zou ook gekeken moeten worden naar immigratie om aan de vraag naar vakkrachten te kunnen voldoen.

Gerelateerde artikelen