Uitzend-cao geldt ook voor payrollbedrijven

Payrollbedrijf Tentoo en detacheerder DPA moeten zich van de rechter gewoon aan de cao voor de uitzendbranche houden, als deze binnenkort algemeen verbinde

Tentoo en DPA probeerden zich via de rechter in Amsterdam te verweren tegen een eerder besluit van het ministerie van Sociale Zaken, omdat zij onder de uitzend-cao uit wilden komen. Met een eigen cao kunnen payrollbedrijven immers andere, slechtere arbeidsvoorwaarden hanteren. Denk bijvoorbeeld aan twintig vakantiedagen uitbetalen in plaats van 25 dagen volgens de uitzend-cao.

Bij payrollen werk je voor een bepaald bedrijf maar ben je formeel in dienst van een payrollbedrijf dat jou dan op permanente basis uitleent. Volgens de rechter komt dit op hetzelfde neer als uitzenden, vandaar dat die cao dus ook van toepassing moet zijn.

Er zijn zo'n 300.000 payrollende werknemers in Nederland. Het grootste deel daarvan wordt volgens FNV al volgens de cao voor de uitzendbranche beloond. De bond was als 'derde partij' bij de rechtszaak betrokken en reageert verheugd. Toch is de bond ook weer niet helemaal tevreden. ,,We zien het liefst vandaag nog dat payrollen, dat in andere EU-landen niet eens bestaat, helemaal onmogelijk wordt gemaakt'', aldus FNV-bestuurder Erik Pentenga.

Bij Tentoo was niemand bereikbaar voor commentaar. Detacheerder DPA kon niet direct inhoudelijk reageren.

(ANP)

Gerelateerde artikelen