Uitspraak Accountantskamer: geen sprake van intrekking opdracht

Een accountantskantoor dat een opdracht leek te hebben gekregen van een vermogensbeheerder, maar deze toch niet kreeg omdat er sprake zou zijn van 'onvoldoende wederzijds vertrouwen', heeft eind vorig jaar bot gevangen in de civiele procedure die het is gestart.

Een vermogensbeheerder aanvaardt de offerte van een accountantskantoor voor wettelijke controle van de jaarrekening. De accountant meldt het verkrijgen van de opdracht aan de voorgaande accountant en vraagt hem toegang te geven tot relevante informatie. De voorgaande accountant verleent deze toestemming schriftelijk door hem uit te nodigen op kantoor om controledossiers in te zien.

Controle door oude accountant

Opvolgend accountant schrijft in e-mails vervolgens dat hem een aantal zaken ter ore is gekomen. Hierop deelt de vermogensbeheerder aan de opvolgend accountant mede dat er onvoldoende wederzijds vertrouwen is om de samenwerking voort te zetten. De vermogensbeheerder vraagt voorafgaande accountant om de controle te verrichten. Vervolgens tekent de vermogensbeheerder een opdrachtbevestiging aan de voorgaande accountant. De opvolgende accountant start hierop een civiele procedure over vordering vanwege verrichte werkzaamheden. Volgens opvolgend accountant heeft voorgaand accountant met opzet verzuimd de noodzakelijke informatie te verstrekken.

Uitspraak: geen intrekking

De accountantskamer oordeelde dat de opzegging niet is aan te merken als een intrekking van de opdracht als bedoeld in artikel 2:393 lid 2 van het BW. De opdracht komt namelijk pas tot stand nadat de accountant de opdracht heeft aanvaard.

Zaak: Procedurenummer 14/1045 AK
Datum uitspraak: 22 december

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen