Tweede ronde langer en meer, maar met ontslagboete

Tweede ronde coronasteun loopt tot 1 september en vergoedt tot 50.000 euro van vaste lasten.

De uitbreiding van het economische steunpakket voor bedrijven in corona-problemen zorgt voor “maximaal behoud van werkgelegenheid”, denkt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Hij hoopt werknemers tegemoet te komen door vakbonden meer invloed te geven bij grote ontslagrondes bij bedrijven die loonsubsidie ontvangen en geeft ondernemers een hogere maximumvergoeding voor de vaste lasten. Daarnaast kunnen bedrijven een maand langer steun krijgen. Tot 1 oktober in plaats van 1 september.

De uitbreiding van het pakket, die bij elkaar ruim 4,5 miljard euro extra kost, is het resultaat van overleg met vakbonden en werkgeversorganisaties. De ‘ontslagboete’ uit het eerste pakket vervalt, maar bedrijven moeten vakbonden of personeelsvertegenwoordiging zoals de ondernemingsraad erbij betrekken als ze meer dan twintig werknemers ontslaan. Als ze dat niet doen, moeten ze 5 procent van de ontvangen loonsubsidie terugbetalen.

Waar de vakbonden meer inspraak kregen, werd bedrijven een hogere vergoeding van de vaste lasten beloofd. Die stond eerst nog op maximaal 20.000 euro, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en het omzetverlies. Dat wordt maximaal 50.000. Verhoging was een belangrijke wens van middelgrote bedrijven.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen