Tweede Kamer stemt in met Belastingplan

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het Belastingplan van het kabinet maar het plan dreigt half december in de Eerste Kamer te sneuvelen bij gebrek aan steun van de oppositiepartijen. De beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven gaat dan niet door.

De Tweede Kamer stemde donderdag na meerdere keren uitstel eindelijk over het plan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Er was verspreid over vijf dagen al rond de veertig uur over gedebatteerd.

De regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij het CDA stemden voor. Ook de fractie Bontes/Van Klaveren en de eenmansfracties Houwers en Van Vliet stemden voor. Die laatste fracties hebben geen vertegenwoordiging in de Senaat. VVD, PvdA en CDA hebben daar niet meer dan 33 zetels, vijf tekort voor een meerderheid. De Senaat stemt op 15 december over het Belastingplan.

Als het Belastingplan daar inderdaad sneuvelt, gaat de beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro niet door en komen de beloofde 35.000 extra banen er ook niet. De werkende Nederlander loopt dan volgens Wiebes volgend jaar honderden euro’s mis, variërend van 650 tot ruim 1500 euro voor een tweeverdienersgezin. Ook AOW’ers en sociale minima lopen geld mis, al zijn de bedragen lager.

Verschillende fracties legden voorafgaand aan de stemmingen een stemverklaring af. Henk Krol (50Plus) zei dat de kloof tussen werkenden en niet-werkenden onvoldoende is gedicht. Ondanks een verbetering is er nu geen reden om voor het Belastingplan te stemmen. Hij hoopt wel op een oplossing in de Senaat.

Voor Kees van der Staaij (SGP) is de kloof tussen eenverdieners- en tweeverdienersgezinnen onverteerbaar. Carola Schouten (ChristenUnie) zei dat het kabinet de uitgestoken hand van oppositiepartijen als de hare heeft genegeerd.

Het CDA stemt ondanks kritiek op onderdelen wel in met het Belastingplan. Fractievoorzitter Sybrand Buma noemde het onbegrijpelijk dat sommige partijen hun eigen wensen zo veel belangrijker vinden dan de lastenverlichting van 5 miljard voor heel Nederland: voor gezinnen met een middeninkomen, voor eenverdieners en tweeverdieners, en voor ouderen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen