Twee jaar uitstel voor alternatief Euribor

Banken en financieel dienstverleners in de EU krijgen twee jaar langer de tijd om de basistarieven voor rente op de schop te nemen.

Aanvankelijk moesten ze begin volgend jaar een alternatief voor maatstaven als Euribor en Eonia hebben.

Het Europees Parlement en lidstaten hebben nu afgesproken de financiële markten tot eind 2021 de tijd te gunnen voor deze opgave. Euribor en Eonia zijn gemiddelde rentetarieven waartegen een aantal Europese banken elkaar onderling geld leent. De maatstaf wordt veel gebruikt voor het bepalen van tarieven voor hypotheken en de handel in derivaten.

Op de totstandkoming van basistarieven kwam veel kritiek, toen bleek dat jarenlang was gesjoemeld met Euribor en een andere belangrijke standaard, de Libor-rente. Om dergelijke fraude te voorkomen, gaan in de EU nieuwe regels gelden voor dergelijke basistarieven. De extra tijd die de markten nu krijgen voor de aanpassing, moet ervoor zorgen dat de overgang op nieuwe standaarden soepel verloopt.

Voor Eonia, dat staat voor de gemiddelde eendaagse rentetarieven tussen banken, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) al een vervanger klaarstaan. De nieuwe standaard Ester wordt gesteund door een panel van belangrijke Europese banken.

Gerelateerde artikelen