Twee derde over vijf jaar datagedreven

Kwart finance professionals zegt te werken in datagedreven organisatie. Helft denkt daar over vijf jaar te zijn.

Al een kwart van de organisatie zegt volledig datagedreven te zijn, blijkt uit een rondvraag van softwareleverancier Onguard bij 300 Nederlandse finance professionals. De helft zegt data nog slechts te gebruiken ter ondersteuning van processen, en bijna een kwart wil graag iets met data gaan doen maar stelt nog te weinig kennis te hebben.

Voor vier op de tien is de grootste uitdaging om data uit verschillende bronnen te integreren en optimaal te benutten. Een gelijk aantal vindt het lastig om alle databronnen op een juiste manier te koppelen voor meer intelligentie. Meer dan zeven op de tien vindt ook dat er wat mist in de organisatie om goed datagedreven te zijn: 27 procent mist experts met de juiste vaardigheden,  23 procent mist benodigde resources en draagvlak binnen de directie, en 22 procent mist voldoende technische middelen om data te benutten.

Datagedreven, maar reactief

Ondanks al die uitdagingen en dat gemis, verwacht twee derde van de ondervraagde finance professionals dat hun organisatie binnen vijf jaar volledig datagedreven is, met als belangrijkste doel het sneller en beter kunnen inspelen op marktontwikkelingen. Dat is nog steeds een vrij reactieve houding: het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe businessmodellen, wordt bijvoorbeeld niet genoemd, maar staat bij trendwatchers juist wel bovenaan de lijst van echte voordelen van datagedrevenheid.

De vijf vaardigheden die men het hardst nodig heeft om datagedreven te worden, zijn volgens de ondervraagden:

  • Analytisch vermogen: 41 procent gaf dit aan
  • Programmeren: 33 procent
  • Communicatieve vaardigheden: 31 procent
  • Servicegerichtheid: 26 procent
  • Leiderschapskwaliteiten: 23 procent

Hierbij valt op dat de drie laatste van de top vijf weinig met data te maken hebben en dat de beide hoogst scorende tekorten die men denkt te hebben inmiddels al door vele software oplossingen geboden worden. Ook daarin lijkt de leidinggevende finance professional achter te lopen op de huidige trends.  

(bron: Onguard, FM)

Gerelateerde artikelen