Ruim 60% grote bedrijven betaalt te laat, visserij & landbouw positieve uitschieters

Mkb-ondernemer wachtte dit jaar 43 dagen op betaling
Van de grote bedrijven in Nederland betaalt bijna 65 procent facturen niet op tijd. Dat concludeert data- en informatieleverancier Altares Dun & Bradstreet op basis van een analyse van Nederlandse en Noord-Europese bedrijven. Uit de cijfers blijkt verder dat onder de kleinere organisaties minder dan een kwart niet op tijd betaalde. Het onderzoek had betrekking op het laatste kwartaal van vorig jaar.
  • Verschillen in betaaltermijn in Europese landen
  • Boeren en vissers springen er positief uit

Verschillen per sector
Het betalen van rekeningen laat verschillen zien per sector, stelt Altares Dun & Brandstreet. Zo springen de landbouw- en visserijbranche er positief uit; daar wordt in 82 procent van de gevallen op tijd betaald. Hetzelfde geldt voor de retailsector, met een aandeel op tijd betaalde rekeningen van 83 procent. Met name in de maakindustrie en transport moeten relatief veel ondernemers wachten op hun geld. In die sectoren boekten respectievelijk 61 procent en 62 procent op tijd een betaling over.

Belgische bedrijven scoren slecht
Grote ondernemingen uit België scoren het laagst. Daar betaalt 19 procent hun rekeningen op tijd. Denemarken scoort het hoogst, met 89 procent. Zowel België als Denemarken scoren beter als het gaat om betalingen die op tijd worden gedaan door kleinere bedrijven.

Nederland scoort goed
Als wordt gekeken naar betaalde rekeningen door alle bedrijven samen, scoort Nederland wel goed. Bijna driekwart van de ondernemers betaalt rekeningen op tijd. “Het is goed om te zien dat Nederlandse bedrijven, in ieder geval in Europese context, hun zaken op orde lijken te hebben”, stelt Barry de Goeij van Altares Dun & Bradstreet. “Veel bedrijven betalen nu al op tijd. Tegelijkertijd laten onze cijfers zien dat er voor veel bedrijven nog werk aan de winkel is.”

(ANP)

Gerelateerde artikelen