Turks bouwbedrijf Renaissance wil Ballast Nedam overnemen

Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction wil bouwbedrijf Ballast Nedam voor 30 miljoen euro overnemen.

Renaissance betaalt 1,55 euro voor een aandeel. In mei was de koers nog 1,19 euro. Door ernstige financiële problemen bij Ballast Nedam is de koers tussen eind februari en half mei sterk gedaald. De problemen bij de bouwer ontstonden door zware verliezen op twee grote infrastructuurprojecten: de ondertunneling van de A2 bij Maastricht en de A15 Maasvlakte-Vaanplein. Het bedrijf leed op die projecten meer dan 150 miljoen euro verlies. De miljoenenverliezen hoopten zich op en het bedrijf dreigde eronder te bezwijken. 
Ballast kwam vandaag met de halfjaarcijfers. De eerste zes maanden van dit jaar werden afgesloten met een verlies van 15 miljoen euro, tegen een verlies van 51 miljoen euro een jaar eerder. De orderportefeuille liep terug met meer dan 230 miljoen euro. Ook is de solvabiliteit, de verhouding van eigen vermogen tot vreemd vermogen, gedaald tot nihil. Voor een bouwbedrijf is meer dan 10 procent noodzakelijk.
Er is geen sprake geweest van een paniekverkoop, wil topman Erik van der Noordaa kwijt op BNR. ‘Zoals u weet waren we weer gefinancierd tot het eerste kwartaal van 2017. We hebben een aantal heel slechte jaren achter de rug, maar daar hebben we ook maatregelen voor genomen. Dit was een heel gelijkwaardige onderhandeling met een bedrijf dat zowel strategisch als financieel Ballast Nedam wil ondersteunen en voor ons een buitengewoon aantrekkelijke partner is naar de toekomst toe.’

Gerelateerde artikelen