Troonrede 2019

Minder economische groei, maar meer geld voor maatschappij en toekomst.

Door Bouko de Groot

Koning Willem-Alexander benadrukte in de troonrede vandaag dat Nederland in een “fase van gematigder groei” is terechtgekomen. De belangrijkste reden is de “gure wind uit het buitenland” door internationale onzekerheden, zoals de Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Toch gaat de overheid meer geld uittrekken om de maatschappij beter te dienen en de burger een aantrekkelijker leven te geven. Zoals de koning ook opmerkte, zal de gemiddelde Nederander zich niet blindstaren op een beetje kooprachtverbetering, maar kijken naar de kwaliteit van het leven en de maatschappij.

Publieke voorzieningen, zorg, defensie, politie, openbaar vervoer en leefbaarheid platteland werden genoemd als ontvangers van meer geld en aandacht. Het kabinet gaat beginnen met de uitvoering van het klimaat- en pensioenakkoord. Zo zal de AOW-leeftijd minder hard stijgen en zal er een CO2 -heffing voor de industrie komen. Tegelijkertijd zal de energiebelasting dalen en komt er een warmtefonds voor huiseigenaren.

De regering wil ook naar de lange termijn kijken: wat kan het land de komende jaren doen om ook over 20 tot 30 jaar duurzaam te kunnen blijven groeien? Want in 2050 moet het land klimaatneutraal zijn. Het plan is om onder andere een speciaal fonds te starten om specifieke projecten mogelijk te maken (innovatie, onderzoek, enzovoort), om dat fundament van de economie sterker te maken.

.ad-style * { font-size: 18px; line-height: 30px; color: #555; }

Groei van financieel vakman naar strategisch partner

Wil jij als financieel vakman doorgroeien naar strategisch partner? Volg de vijfdaagse Masterclass De Nieuwe CFO; Strategisch Financieel Management. Ontvang inzicht in strategisch financieel management en ontdek wat er op de agenda staat van de nieuwe CFO.

Bekijk het programma en data


(bron: FM)

Gerelateerde artikelen