Trage bank frustreert belastingvrij schenken

Door administratieve traagheid van hypotheekverstrekkers Centraal Beheer (Achmea), Obvion (Rabobank), SNS-bank en Aegon kunnen kinderen een aanslag verwachten, omdat deze financiële instellingen de op 31 december aflopende belastingvrije schenking van hun ouders administratief niet meer verwerken en andere banken het niet tijdig rond krijgen. Dit meldt De Telegraaf.

Om de woningmarkt een impuls te geven konden ouders hun kinderen tot 100.000 euro belastingvrij schenken om een hypotheek af te sluiten of hun bestaande hypotheek te verlagen, dan wel hun huis te verbouwen. Maar banken kunnen het administratief niet voor 31 december regelen. Tal van banken geven aan dat 15 december echt de laatste dag is om het administratief nog rond te breien. De vier eerder genoemde hypotheekverstrekkers sloten hun schenkingsloket al op 1 december.
Resultaat: wie bij de schenking vergeet de notariële voorwaarde op te nemen dat de schenking wordt geannuleerd als een bank in gebreke blijft een en ander tijdig te regelen, mag met de fiscus afrekenen. “Dan mag er schenkingsbelasting worden afgetikt. Dat geldt voor velen die op het laatste moment hun kinderen te hulp schieten met een schenking.”
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen