TPG’s CFO Jan Haars werkt aan SOX

fallback
De 'spin in het web' van TPG Jan Haars is belast met de aanpassing van het bedrijf aan de code-Tabaksblat en Sarbanes-Oxley (SOX). Een aanpassing die 'zo ingewikkeld is dat de rest van de leden van de Raad van Bestuur dit maar op mijn bord hebben gelegd.' TPG voldoet op twee punten na aan Tabaksblat (o.a. wordt nu nog afgeweken van de voorstellen voor afkoopsommen van bestuurders en voor de periode dat toegekende aandelen niet verkocht mogen worden), maar TPG behoort van de beursgenoteerde bedrijven tot de top-vijf Tabaksblat-getrouwe ondernemingen.

Het bedrijf voldoet nog niet aan alle regels die het moet invoeren volgens SOX (verplicht, want TPG staat onder andere aan de New Yorkse effectenbeurs genoteerd), maar dat hoeft ook pas vanaf 1 januari 2005. “Het kost enorm veel tijd en inspanning om aan alle eisen te voldoen, maar we liggen op schema.”

“Neem alleen al de interne controle. Veel verantwoordelijke financieel managers hebben uit zelfbescherming de neiging om voorzichtig te reageren. De vraag of de orderadministratie klopt en een goed beeld geeft van de werkelijke voorraad, wordt bijvoorbeeld soms negatief beantwoord. Verklaarbaar, want door alle rechtszaken van de afgelopen tijd zijn mensen bang geworden dat zij erop zullen worden aangesproken als er iets niet klopt.

Ik moet daar doorheen zien te kijken en nagaan of er werkelijk wat aan de hand is. Dat doe je niet zomaar. Toch is een aanscherping van de wet- en regelgeving à la SOX per saldo fantastisch. Het is prima dat dit soort controlemechanismen worden ingevoerd. Ook voor het bedrijfsleven zelf.

Als CFO heb je in elk geval veel meer zicht op wat er in het bedrijf gebeurt dan vroeger; je bent hierdoor ook tot op het laagste niveau veel sterker betrokken. En je kunt veel sneller reageren als er iets niet klopt. Vroeger moest je maandenlang afwachten of alles wat je financiële managers zeiden klopte; nu zie je het direct en kun je dus ook direct bijsturen als het moet.”

Gerelateerde artikelen