Toptalent vertrekt bij fusie

Slecht peoplemanagement bij fusies en overnames leidt jaarlijks tot miljoenen euro's verlies. Europese bedrijven kunnen niet voorkomen dat toptalent vertrekt, het moreel van de achterblijvers daalt tot het nulpunt. Dat blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Hewitt Associates.

Volgens Hewitt Associates is slecht peoplemanagement de reden dat zoveel fusies en overnames mislukken. De totale waarde van een overname kan met 5,6 tot 12,8 procent verminderen. Volgens de onderzoekers hebben Europese bedrijven de laatste twee jaar 12,5 miljard dollar verloren.

Het bureau onderzocht bijna 150 bedrijven. 96 internationale bedrijven met een totaal aan overnamedeals van 568 miljard dollar. 40 Europese bedrijven met deals ter waarde van in totaal 296 miljard dollar. Volgens Hewitt Associates gaf acht van de tien Europese bedrijven toe dat ze bij de fusies de belangrijkste doelstellingen niet hadden gehaald.

Ruim 90 procent wees naar menselijke problemen, zoals cultuurbotsingen en leiderschapsselectie, als grootste boosdoener. Verder blijkt uit het onderzoek dat slechts 7 procent van de Europese bedrijven HR inschakelt bij de selectie van overnamekandidaten, wereldwijd is dat 36 procent.

Een kwart van de Europese bedrijven maakt van HR gebruik bij personeelsvraagstukken bij fusies en overnames. Dit percentage bedraagt wereldwijd 43 procent. Minder dan 50 procent van de Europese bedrijven doet een beroep op HR bij een integratieproces, tegen driekwart van de bedrijven wereldwijd.

Gerelateerde artikelen