Topkantoren versterken positie op overnamemarkt

Het aandeel van de grote advocatenkantoren op de fusie- en overnamemarkt is sinds de crisis sterk toegenomen. Dat gaat ten koste van kantoren in het middensegment van de markt. Dit blijkt uit het eerste-halfjaarrapport van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl.

Het totaal aantal deals is sinds het begin van de crisis in 2007 drastisch gedaald, maar de grotere kantoren hebben het aantal deals relatief stabiel gehouden. Het marktaandeel van de grote kantoren is – gemeten naar aantal deals – gegroeid van 36% in 2007, naar 56% in 2009.
 
In het halfjaarrapport zijn de deals van zeven kantoren opgeteld. Het zijn de kantoren die in alle jaarrapporten van OverFusies.nl sinds 2005 in de top 10 stonden, gesorteerd naar dealaantal. Dit zijn Loyens & Loeff, Allen & Overy, De Brauw Blackstone Westbroek, Stibbe, Houthoff Buruma, NautaDutilh en Freshfields Bruckhaus Deringer.
 
In het eerste halfjaar van 2007, vlak voor het begin van de crisis, zijn er in totaal 421 deals gesloten. Dit aantal is in de twee jaar daarna met 57% gedaald, naar 184 deals. Het aantal deals van de zeven kantoren is in dezelfde periode met 31% gedaald.
 
De totale dealwaarde is tussen 2007 en 2009 met 72% gedaald van 96 naar 27 miljard euro, terwijl de zeven kantoren in dezelfde periode 20% aan marktaandeel hebben gewonnen. Volgens onderzoeker Willem van Oosten van OverFusies.nl kan dit gevolgen hebben voor de andere adviseurs: “Je kunt concluderen dat de grote kantoren ‘naar beneden graven’ en marktaandeel afsnoepen van de overname-adviseurs die actief zijn in de mid-market. Dit zou op termijn tot een shake-out in het middensegment van de markt kunnen leiden.”
 
In het rapport worden ook ranglijsten gepresenteerd van fusie- en overnameadviseurs. Hieruit blijkt dat advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer met 10,74 miljard euro de grootste dealwaarde heeft genoteerd, en Allen & Overy met twintig deals het grootste dealaantal. Van de financieel adviseurs staat de corporate finance-afdeling van Deloitte zowel met de grootste dealwaarde, als het grootste aantal deals op de eerste plaats.
 

Gerelateerde artikelen