Top 7 Non-finance skills nodig in finance

De top 7 nonfinance skills in finance.
Wist u dat het hebben van top rekenkundige vaardigheden en financiële kennis slechts het topje van de ijsberg is als het gaat om uit te blinken als financiële professional?
Mitch Pisik, die tal van senior management posities had, met inbegrip van de CEO-rol bij Breckwell Products, adviseert dat ‘het boekhoudkundige / financiële aspect van de rol slechts de vloer is – niet het plafond.’ Om het verder te schoppen als financial heeft u deze essentiële non-finance skills nodig.
 
1. Communicatieve vaardigheden
 
Financiële professionals moeten niet alleen goed zijn in het kraken van nummers – ze moeten ook in staat zijn om hun kennis te communiceren met sterke spreek-, schrijf- en presentatievaardigheden. Beverly D. Flaxington, auteur van ‘7 Steps to Effective Business Building for Financial Advisors’ zegt dat wanneer u moet presenteren aan een managementteam of andere stakeholders, u moet weten hoe u complexe informatie kunt overbrengen op een manier die mensen gemakkelijk kunnen begrijpen.
 
2. Relatie-management skills
 
De menselijke vaardigheden die u nodig heeft om te slagen als financiële professional omvatten onder meer inzicht in verschillende persoonlijkheidstypen, luisteren, de juiste vragen stellen, het opleiden en begeleiden van anderen en adviseren op een hoog niveau. Judith Cane van het in Ontario gevestigde Antara Financial Group zegt dat ‘succes in de financiële wereld 15 procent technische kennis is en 85 procent psychologie.’ 
 
Wat (interne) klanten vaak nodig hebben is een onpartijdige adviseur die hun behoeften begrijpt en hen helpt met financiële beslissingen. Het beheren van relaties is een belangrijke vaardigheid voor het leven, of u nou te maken heeft met ondergeschikten, collega’s, leidinggevenden of mensen buiten uw bedrijf. Als mensen u vertrouwen en het gevoel hebben dat u hen respecteert, zullen ze u willen helpen verder te komen in uw carrière. 
 
3. De commerciële competentie
 
Waarde creëren is voor financiële professionals niet genoeg. Zij moeten het ook verkopen. Dit geldt niet alleen voor ZZP’ers, maar ook voor financials met een vaste baan. De meeste financials hebben hier echter nog wat moeite mee, vindt onderhandelingsexpert Josip Petrarca tijdens een masterclass over de commerciële competentie voor financials. Zijn stelling luidt daarom: ‘Financials zouden meer gehoord moeten worden wanneer zij spreken, dat zou hun impact vergroten als business partner.’
 
 
Vanwaar het belang van deze vaardigheid? Simpel. Iedereen die geld kost, moet zichzelf terugverdienen. Het gedogen van bepaalde kosten is steeds minder een vanzelfsprekendheid. Deze veranderde situatie vereist het ontwikkelen van een verkoopproces. Men zal iets moeten aanbieden waarvan een andere partij vindt: ‘Dit is de moeite en dus de kosten waard!’.
 
4. Project management bekwaamheid, organisatie skills en aandacht voor details
 
Elke taak die meer dan een paar minuten duurt is in wezen een project – een project dat u effectief dient te beheren om winstgevend te zijn. U zult daarvoor efficiënt en effectief moeten omgaan met uw tijd en budgetten, en deadlines moeten halen. Ook zult u tijdig van anderen zaken gedaan moeten krijgen om hierin te slagen. Kortom, u heeft goede organisatie skills nodig en aandacht voor details. 
 
Corporate finance professional Myles Wolfe zegt: “Voor elk analytisch project, zal iemand vragen hebben over de input of de veronderstellingen. Als u niet tijdig de benodigde informatie kunt leveren – ook al is het 100 procent accuraat – zullen mensen twijfelen aan de nauwkeurigheid van de output.” Hij zegt dat het van cruciaal belang is dat u uw bestanden zeer effectief georganiseerd hebt zodat u snel toegang kunt krijgen tot alle informatie. Soms zal een CFO informatie over een maanden oud project binnen 30 minuten nodig hebben voor een conference call. “Vooral in de financiële wereld is slordigheid onaanvaardbaar”, zegt hij.
 
5. Probleem-oplossend vermogen
 
U zult altijd problemen ondervinden in een baan, en de mogelijkheid om ze op te lossen in plaats van onder de druk te bezwijken is essentieel. Om vooruit te komen, kan het ook nuttig zijn om verder te kijken dan uw eigen verantwoordelijkheid. Door uw collega’s te helpen bij het oplossen van hun problemen in plaats van simpelweg de rapportage bij hen over de schutting te gooien, zult u worden gezien als een teamspeler. Dat zal uw carrière geen kwaad doen. 
 
6. Technologisch savvy
 
Het maakt niet uit waar u werkt, u moet bedreven zijn met computer hardware en software en in staat zijn u snel nieuwe programma’s eigen te maken. Hoe meer sneltoetsen, programma’s en functies u kent in Excel, hoe beter u af zult zijn in de financiële wereld. U moet ook bekend zijn met software tools buiten de finance afdeling, zoals voor marketing, sales en operaties. 
 
7. Vasthoudendheid en ethiek
 
Een concurrerende persoonlijkheid, passie voor uw werk en het uithoudingsvermogen om lange uren te werken en meer te leveren dan er van u verwacht wordt en wat uw collega’s en concurrenten doen zijn cruciale eigenschappen voor succes in de financiële wereld. Daarnaast heeft u sterke ethische normen nodig die u helpen de beste keuzes te maken voor uzelf en uw organisatie. Integriteit, objectiviteit, deskundigheid, eerlijkheid, vertrouwelijkheid, professionaliteit en toewijding zijn de principes die alle professionals nodig hebben die in de zakelijke wereld werkzaam zijn. 
 
Zie ook het dossier op FM.nl: 
 

__________________________________________________________________________________ 
2 interessante opleidingen voor ambitieuze controllers:
 

Meer informatie over de controllersopleidingen van Alex van Groningen? Neem contact op met opleidingsadviseur Ivo ten Hoorn via:

Alex van Groningen
Onderdeel van Sijthoff Media
Weesperplein 4B
1018 XA Amsterdam
Tel: 020 899 0963
www.alexvangroningen.nl
klantenservice@alexvangroningen.nl

Ivo ten Hoorn, Opleidingsadviseur
Tel: 06 24719757
itenhoorn@alexvangroningen.nl

 
 
Gerelateerde artikelen